Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dvě zemětřesení si na Filipínách vyžádala 11 obětí. Kymácely se i mrakodrapy

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
23. dubna 2019
12:05

Na Filipínách odborníci zaznamenali další zemětřesení, mělo sílu 6,3 stupně, informovala americká geologická služba USGS. Pondělní otřesy si v asijské ostrovní zemi vyžádaly podle aktualizované bilance nejméně 11 mrtvých. Dalších 24 osob se podle agentury AP pohřešuje. V zasažených oblastech probíhaly masové evakuace.

Podle USGS se v úterý země zachvěla na ostrově Samar na jihu souostroví Filipíny. Epicentrum otřesů bylo 13 kilometrů východně od města Tutubigan, ohnisko zemětřesení se nacházelo v hloubce 70 kilometrů. Podle agentury Reuters zatím nejsou informace o případných obětech nebo materiálních škodách.

V noci na úterý záchranáři našli v sutinách supermarketu v provincii Pampanga na severofilipínském ostrovu Luzon další těla obětí zemětřesení, které v oblasti poničilo několik budov a místní letiště v pondělí a dosáhlo síly 6,1 stupně. Počet potvrzených obětí na životě se tak zvýšil o dvě na nynějších 11. Úřady uklidnily místní obyvatele, nebezpečí přívalových vln tsunami podle nich nehrozí.

V Manile se kymácely mrakodrapy

Vědci však následně zachytili ještě 52 dozvučných otřesů. V hlavním městě Manila se během zemětřesení kymácely mrakodrapy, vyděšení lidé z nich utíkali ven na ulici. Z jedné z výškových budov, která má na střeše bazén, „pršela“ voda.

Souostroví Filipíny se nachází v takzvaném ohnivém kruhu. Setkávají se tam tektonické desky, zemětřesení jsou tam proto častá.

 

Zobrazit celou diskusi