Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Slevy na jízdném „provětraly“ rozpočet. Za studenty a seniory zaplatil stát skoro 3 miliardy

Autor: ČTK - 
25. dubna 2019
15:23

Slevy ve veřejné dopravě pro studenty a seniory stály za první půlrok své platnosti 2,73 miliardy korun. Uvedla to mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková. Nejvíce dostaly České dráhy, a to 1,2 miliardy korun. Ministerstvo předpokládá, že ročně by náklady na slevy měly vyjít na zhruba šest miliard korun. Slevy platí od září loňského roku.

Studenti do 26 let a senioři nad 65 let mohou využívat ve vlacích a autobusech slevu 75 procent z jízdného, kterou loni schválila vláda. Slevy podle dopravců zatím zvýšily počet cestujících o několik procent.

Stát poskytování slev dopravcům kompenzuje. Dosud má ministerstvo dopravy vypočítané náklady na tyto kompenzace do letošního února. V něm stát dopravcům proplatil přes 417 milionů korun. Dosud nejdražším měsícem byl loňský říjen, kdy kompenzace činily 512 milionů korun. Naopak v prosinci to bylo skoro o 100 milionů korun méně, což bylo zapříčiněno zejména vánočními svátky.

Nejvíce ze všech dopravců dosud vyfakturovaly České dráhy, které dostaly téměř 44 procent z celkových nákladů na kompenzace za šest měsíců. Následovaly Arriva a RegioJet.

Slevy platí na všech vnitrostátních dálkových regionálních autobusových a železničních linkách, v rámci integrovaných dopravních systémů a také na linkách městské hromadné dopravy, které zajíždějí za hranice města. V rámci železniční dopravy platí pouze ve vozech druhé třídy.

jonn ( 25. dubna 2019 16:05 )

Jede jich 1O a dráhy vykáží 20 cestujících . Dobrej kšeft .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa