Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vědci vytvořili průhlednou myš a lidské orgány. Časem je chtějí tisknout

Autor: Mii - 
26. dubna 2019
20:45

S velice neobvyklou metodou přišla skupina německých vědců z Mnichovské univerzity. Podařilo se jim vytvořit zcela průhlednou tkáň, kterou použili k vypěstování průhledné myši a lidských orgánů. Objev podle nich pomůže pochopit strukturu organických tkání a přiblížit svět stavu, kdy budeme orgány tisknout na 3D tiskárně. Informuje o tom agentura Reuters.

Transparentní tkáň vznikla pomocí nového procesu, při němž se používají organická rozpouštědla ke zbavování tuků a pigmentů z klasické tkáně. Výsledná tkáň je zbavená barvy a povrchu, ale struktura jejích buněk zůstává zachována. Díky tomu mohou být lidské orgány skenovány pomocí laseru pod mikroskopem, který zachytí jejich kompletní stavbu včetně nejrůznějších tepen a polohy buněk.

Tyto informace jsou důležité pro budoucí plán tisknout zcela funkční orgány na 3D tiskárně. Čím více detailních informací budou lidé znát, tím detailnější model bude možné vytisknout. Další částí experimentu proto je vytisknout model obohacený o nově získané informace z laseru a aplikovat do něj kmenové buňky.

První chtějí tisknout slivinku

3D tisk je praktika, která se dnes používá v široké škále oborů, především v průmyslu. Pokusy o tisk lidských orgánů již probíhají několik let, dosud ale selhávaly právě kvůli nedostatku informací o buněčné struktuře. Dosud totiž informace pocházely pouze z počítačové tomografie nebo magnetické rezonance.

„V průhledných lidských orgánech vidíme detailně, kde se nachází která buňka. Takže to můžeme pomocí 3D tisku replikovat a vytvořit zcela funkční orgán,“ neskrýval své nadšení doktor Ali Erturk. „Myslím si, že jsme poprvé skutečně blízko k tomu, aby se nám reálný lidský orgán podařil,“ říká.

Jako první se Erturkův tým pokusí vytisknout slinivku. To by se mělo povést během následujících dvou až tří let. Do pěti až šesti let pak přijde na řadu ledvina. Zda je možné přežívat s vytisknutými orgány, se bude testovat nejprve na zvířatech.

Zobrazit celou diskusi