Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Kypr děsí masový vrah. Ženy házel v kufru do jezera smrti, jiné pohřbil v šachtě

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
28. dubna 2019
17:50

Kyperská policie v současnosti vyšetřuje případ svého prvního sériového vraha. Voják Nicos Metaxas (35) se tento týden přiznal k vraždám pěti žen a dvou dívek, nejmladší oběti prý bylo šest let, další pak osm. Muž vypověděl, že některé zavražděné ženy „naskládal do kufrů a naházel do jedovatého jezera“, jednu měl „uškrtit po sexu“. Vyšetřovatelé v daném jezeře skutečně objevili kufr s lidskými ostatky, uvedla televizní stanice Sky News.

Metaxas vraždil převážně cizinky, tři byly údajně Filipínky a další pocházela z Indie či Nepálu. Ty zabil podle své výpovědi v roce 2018. Jeho obětí se stala i Rumunka a její osmiletá dcera, které jsou pohřešovány od září 2016.

Se dvěma oběťmi se Metaxas seznámil přes internetovou seznamku Badoo. Policie nyní prohledává tři různá místa západně od Nikósie, včetně vojenské střelnice.

Kypr šokoval případ masových vražd, policie pátrá po tělech žen v jedovatém jezeře Kokkinopezoula. Kypr šokoval případ masových vražd, policie pátrá po tělech žen v jedovatém jezeře Kokkinopezoula. | Reuters

Vyšetřování otevřelo objevení těla Filipínky Mary Rose Tiburciové (†38) v opuštěné důlní šachtě, její ostatky našli 14. dubna. Tiburciová a její šestiletá dcera zmizely loni v květnu. Policisté následně prověřili internetovou komunikaci Filipínky a na jejím základě zadrželi Metaxase.

Při pátrání po její dceři vyšetřovatelé našli v zatopené šachtě tělo další Filipínky, šlo o Arian Palanasovou Lozanovou (†28). Na vojenské střelnici nedaleko Nikósie ukryl vrah tělo třetí oběti, jejíž identita zatím nebyla zveřejněna, žena byla z Indie nebo Nepálu.

Policie čelí kritice z liknavosti

Případ pobouřil obyvatele tohoto středomořského ostrova i proto, že policie zmizení cizinek nevěnovala dostatečnou pozornost. Pátrání po Metaxasových obětech pokračuje. Z vysoce toxického jezera Kokkinopezoula, kterému místní kvůli zbarvené vodě přezdívají „červené“ jezero, byl vyzvednut kufr, v němž bylo nalezeno další mrtvé tělo.

Podle soudního lékaře byly ostatky v pokročilé fázi rozkladu, potvrdil však, že se jedná o ženu. Vody jezera ukrývají ještě jeden kufr, který pravděpodobně rovněž obsahuje jednu z Metaxasových obětí. Vyzvednutí z jezera komplikuje jedovatá voda, potápěči musí oblékat speciální ochranný oblek, který je schopen odolat vysokému stupni toxicity. Jezero Kokkinopezoula bylo dříve součástí dolů na měděnou rudu.

Třetí Filipínkou, kterou voják zabil, je podle policie jednatřicetiletá Maricar Valtezová Arquiolaová. Rumunka byla identifikovaná jako šestatřicetiletá Livia Florentina Buneaová, který na Kypr přijela s osmiletou dcerou Elenou Natalií.

Voják vraždil i po sexu

Kyperská policie potvrdila, že Metaxas vypověděl, že jednu oběť uškrtil po sexuálním styku. Na ostrov dorazil tým britských expertů včetně patologa, psychiatra a specialistu na masové vrahy, kteří mají pomoct s vyšetřování.

V pátek se stovky lidí sešly při pietní akci u prezidentského paláce. Shromáždění se proměnilo v protest. Kypřané obvinili policii, že případy zmizení zahraničních pracovnic přehlíží, toto jednání označili za „sexistické a rasistické“ a pro zavražděné ženy požadovali spravedlnost. Prezident země Nikos Anastasiadis případ odsoudil.

 

Zobrazit celou diskusi