Výstup na Ivančenu je každoroční tradicí. „Akce se koná nejbližší sobotu k svátku sv. Jiří, který má svátek 24. dubna. Je to patron skautů. V tento den v roce 1945 bylo navíc těšínským gestapem popraveno pět členů Odboje slezských junáků,“ řekl Petr Tesař, šéf skautů z Opavy, kteří se ujali pořadatelství pro letošní rok.

Vznikla spontánně 

Vladimír Čermák, Vladimír Pach, Otto Klein, Quido Němec a Milan Rotter byli 24. 4. 1945 střelou do týla zavražděni a následně pohřbeni v hromadném hrobě. Po jejich smrti začala na úpatí Lysé hory spontánně vznikat kamenná mohyla.

 „První kameny položili skauti z 30. oddílu Junáka z Ostravy 6. října 1946. V dalších letech přibývaly další a další kameny a to nejen od skautů. Začaly se konat každoroční výstupy,“ vysvětlil Petr Tesař.

„V době komunismu, kdy byl skauting zakázán, držely tradici nejrůznější turistické spolky. Mohyla se stala symbolem boje proti totalitě v jakékoli podobě,“ dodal skaut.

Jezdí z ČR i ciziny 

Uctít památku zavražděných skautů se tradičně vydávají skupiny a oddíly z celé České republiky i ze zahraničí. „Jezdí Poláci, Slováci i Maďaři. Loni zde byly skoro 3 tisíce lidí, letos bude tahle hranice nejspíše překonána,“ řekla skautka Barbora Mludková (20) z týmu organizátorů.

Mladí i starší

Na Ivančeně se setkaly všechny generace. „Jezdím od roku 1969 a byl jsem tady už asi patnáctkrát,“ řekl Zdeněk Prančl (63), který dorazil až ze šumavské Sušice. „Chodíme už od roku 1968. Je nádherné, že myšlenka Ivančeny stále žije,“ vylíčili Helena (62) a Jaroslav Hiklovi (58) z Olomouce.

„Jsme tady někteří už pošesté. Pomáhali jsme tady před třemi roky s rekonstrukcí,“ řekl Radim Pavelek (16) za partu skautů z Pražma na Frýdecko-Místecku. „Jsme oddíl z Třebechovic. Jeli jsme dlouho, ale myšlenka je to skvělá a stálo to za to,“ sdělila za skauty z východních Čech Kristýna Pleslová (15).

Součástí programu, který byl zahájen vyvěšením státní vlajky, byla i Mše svatá a slavnostní ceremoniál, během něhož padlo mnoho slov proti nesvobodě. Památka padlých skautů byla uctěna minutou ticha.

 

Fotogalerie
32 fotografií