Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

ISIS je dál hrozbou, varuje premiér Iráku. A promluvil o videu ukrytého šéfa džihádistů

Autor: ČTK - 
1. května 2019
16:46

Teroristická organizace Islámský stát (ISIS) je i nadále významnou hrozbou ve světě navzdory svým sníženým schopnostem. Podle agentury Reuters to v úterý uvedl irácký premiér Ádil Abdal Mahdí. Řekl rovněž, že vůdce ISIS abú Bakr Bagdádí video, ve kterém promlouvá ke svým stoupencům a které bylo zveřejněno v pondělí, natočil v odlehlé lokalitě.

V jaké zemi Bagdádího videozáznam vznikl, Mahdí neuvedl. Cílem nahrávky, která byla zveřejněna v pondělí večer, bylo podpořit oslabené bojovníky ISIS a pohrozit, že skupina bude i nadále páchat útoky.

Bagdádí se na videu objevil poprvé po pěti letech. Potvrdil v něm, že bitva v obci Baghúz, která byla poslední baštou islamistů v Sýrii, skončila. Slíbil nicméně pomstít bojovníky ISIS, kteří byli zabiti nebo uvězněni, a tvrdil, že velikonoční útoky na Srí Lance byly odvetou za ztráty Islámského státu v Baghúzu.

V minulosti se objevilo několik spekulací na téma, zda je vůdce Islámského státu stále naživu. Podle bezpečnostních zdrojů se nejspíš ukrývá v nějaké odlehlé oblasti Iráku či Sýrie. Za informace vedoucí k Bagdádího dopadení vypsali Američané odměnu 25 milionů dolarů (572 milionů korun). Vůdce IS je tedy nejhledanějším mužem na Zemi.

Islámský stát byl na vrcholu moci v roce 2014, kdy 29. června vyhlásil na dobytém území na severozápadě Iráku a na východě a severu Sýrie takzvaný chalífát. V Iráku byl ISIS definitivně poražen v prosinci 2017, zahynulo nejméně 80.000 lidí.

V Sýrii byl Islámský stát v říjnu 2017 vytlačen arabsko-kurdskou milicí z města Rakka, které dříve sloužilo jako hlavní bašta ISIS v Sýrii. Na posledním zbytku území, obci Baghúz na východě Sýrie, byl ale Islámský stát poražen až letos 23. března.

cotoje ( 2. května 2019 11:40 )

dojebaný islám s se zkurduplem srallahen

marlen52 ( 1. května 2019 17:38 )

já to říkám od začátku nebrat je do Evropy protože jakmile jich tady bude
víc tak je s náma zle. oni si začnou klást podmínky a pokud je
neposlechneme tak s náma zatočí a pokud tenhle schálil ten masakr na Srí
Lance na to nemám slov. ale běda pokud se proti nim něco řekne.

Zobrazit celou diskusi