Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tomáš se hlásil jako dárce kostní dřeně, teď ho bude potřebovat sám: Pomůžete?

Tomáš se hlásil jako dárce kostní dřeně, teď ho bude potřebovat sám: Pomůžete?
Tomáš se hlásil jako dárce kostní dřeně, teď ho bude potřebovat sám: Pomůžete?  (Autor: Facebook)
Autor: dce - 
3. května 2019
05:25

V České republice je jen něco přes 85 tisíc dárců kostní dřeně. Tomáš se k nim chtěl připojit a zvýšit šance na život pro nemocné. Jenže řízením osudu skončil na druhé straně barikády a je dost možné, že dárce bude sám potřebovat. Jeho příspěvek s prosbou o zapsání do registru sdílelo několik tisíc lidí během pouhých 24 hodin.

Tomášův příběh se dotkl tisíců lidí. Přitom není moc detailní ani dojemný. Tomáš na fotce nemá vypadané vlasy, ani není smrtelně vyhublý - je totiž teprve na začátku své cesty.

„Už skoro dva týdny ležím v Hradci Králové s akutní leukémií,“ začíná jeho příspěvek na facebooku. Čeká ho chemoterapie s nejistým výsledkem. „Je možné že po chemoterapii nebudou výsledky příznivé a budu potřebovat dárce kostní dřeně.“

Těch je v České republice něco přes 85 tisíc, stále je to ale málo. „Nemocnému je nutné transplantovat krvetvorné buňky dárce, který se s ním nejvíce shoduje. K tomu je potřeba mít možnost výběru z co největšího počtu potenciálních dárců,“ vysvětluje se přímo na stránkách registru.

Sám Tomáš prosí o sdílení svého příspěvku, aby se našlo co nejvíce nových dárců. Kdo se cítí na to, že by mohl zachránit život mě, nebo někomu se stejným problémem přihlaste se do registru dárců kostní dřeně. Je možné, že vás ani nikdy nevyberou, ale když jo, zachráníte život,“ vysvětluje.

Tomáš sám se do registru před nějakou dobou přihlásil. Dokonce už měl jít brzy na odběr, ale zasáhl osud - o leukémii se dozvěděl jen pár dní před plánovým odběrem. „Nějak se to zvrtlo a sám dárce budu potřebovat. Pokud chcete pomoci i mně přihlaste se co nejdříve.“

Příspěvek během pouhých 24 hodin sdílelo sedm tisíc lidí a další stále přibývají. Mnoho z nich už mezi dárci je, další slíbili, že se do registru zapíší. Mnoho lidí také sdílí podobné příběhy. „Moje rodinka již dávala krev a jsou v registru. Onemocněla mi touto nemocí dcera, tak rodina šla do toho. Zatím je nikdo nepotřeboval, ale určitě někdo potřebovat bude. Je to již 5 let. Jitka se uzdravila. Kostní dřeň jí daroval neznámý muž z Německa. Jsem vděčná, že mi zachránil dceru. Držím pěsti, ať se vyléčite a jste zdráv,“ přeje mu paní Stanislava.

Stejně jako ona Tomášovi všichni přejí jediné - uzdravení. Jsem v každodenním kontaktu s těžce nemocnými pacienty, znám jejich příběhy a proto věřím, že kdo bojuje, vyhraje. Drž se,“ napsala mu paní Renata.