Nepříjemné překvapení čekalo na některé řidiče v Praze, když se vrátili ke svým vozům a zjistili, že cennosti z auta jsou pryč. Přesně takový scénář byl u téměř dvaceti případů, kdy zloději (26, 26, 39 a 49) díky speciálnímu zařízení vyblokovali dálkové centrální zamykání. Lidé pak v důvěře, že auto uzamkli, odešli pryč a ponechali zločincům volné pole působnosti.

„Zmiňovaných deliktů se obvinění dopouštěli kdekoli na území hlavního města Prahy, především ale v centru metropole. Vždy si tito nenechavci vybírali místa s větší frekvencí a kumulací parkujících vozidel,“ sdělil k případu policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Zloději se při svém počínání měli chovat, jako by jim auto patřilo. Prohledali interiér i kufr vozu a brali vše, co mělo aspoň minimální hodnotu. „Při těchto krádežích odcizili věci v celkové hodnotě více než tři čtvrtě milionu korun,“ potvrdil mluvčí. Zloděje se podařilo vypátrat, zadržet i obvinit.

Obrana je jednoduchá

Jak pražští policisté doplnili, lidé se proti takovým krádežím mohou velice snadno bránit. „Především platí, že i když zamykám auto „dálkou“, je na místě se vždy přesvědčit, že zámky auta na vyslaný signál reagovaly. Dalším zlatým pravidlem je nenechávat v autě na odiv jakékoli věci,“ uvedl Tomáš Hulan. Podle něj také existují zloději, kterým nevadí, že odcizili absolutně bezcennou věc. Důležité pro ně je, že auto vykradli. „V tomto směru jednoznačně stále platí již mnohokrát vyřčené, že auto není trezor,“ dodal Hulan.

Fotogalerie
6 fotografií