Z chudého ghetta se Františkova rodina odstěhovala v jeho 10 letech do Horní Suché na Karvinsku. „Tehdy jsem začal vzpírat. Zvedl jsem dvacetikilovou činku. Dnes je to v trhu 110 kilo a rekord v nadhozu mám 136 kilo,“ pochlubil se František Polák.

Táta mu kradl výhry

Talentovaný sportovec se dobře pamatuje na první vítězství, která s sebou nesla i finanční profit. „Táta byl syčák. Kradl mi peníze, co jsem si vyvzpíral, než aby mě podporoval. Já neměl ani na obědy. Ale jsem cikán, zatvrdil jsem se a šel tvrdě do tréninku,“ popsal František.

Je v domově

Učeň oboru zedník obkladač přitom skončil před pár měsíci v havířovském dětském domově. „Máma se s tátou nakonec rozešla a zbylo jí na krku sedm mých sourozenců. Strejda je přemluvil, aby s ním jeli do Anglie, tak odjeli,“ popisuje situaci.

František neodcestoval hlavně proto, aby mohl dále na vrcholové úrovni trénovat. „Mám tu ideální podmínky. Pravidelnou stravu i režim, který musím dodržovat. Jsem rád, že mě považují za českou olympijskou naději. Reprezentace je mým velikým snem,“ dodal František.

Trénuje šestkrát týdně

František loni v říjnu získal bronz na Olympijských hrách mládeže v Buenos Aires. „Váží jen 60 kilo, nad hlavu dostal ve dvojboji váhu 233 kilo. Trénujeme na olympiádu dospělých, není to nereálné. Ambicí je letos získávat body na mistrovstvích Evropy i světa mužů i juniorů. Důležité je, aby mu vydržela forma i zdraví,“ popsal trenér Emil Brzóska (73), který mladého vzpěrače vede při tréninku šestkrát týdně.

„Byly doby, kdy lumpačil, připravil mě o pět let života. To už je snad za námi,“ popsal další trenér Lubomír Sršeň (64).

Vzpíral po celém světě

I s těmi žákovskými »urval« František za svou sedmiletou kariéru už přes 100 rekordů. Je mistrem Evropy v trhu ve své váhové kategorii, získal i čtyři stříbrné medaile. Drží české rekordy a před nedávnem vyvzpíral bronz na hrách mládeže. Procestoval celý svět: Thajsko, Rusko a Norsko, Argentinu a půlku Evropy.