„Byt, ve kterém jsme s Jurajem bydleli a ve kterém zemřel, byl mezonetový a na mě opravdu moc velký. Navíc nebyl náš. Tak jsem ho vyklidila, vrátila majiteli a přestěhovala se do svého a menšího,“ svěřila pro Aha! Hudečková s tím, že její nový pražský byt, který je poblíž náměstí Jiřího z Poděbrad, má Jurajova ducha.

„Než jsme ho koupili, tak jsme ho spolu i vybírali. Juraj je tedy i v něm úplně všude,“ dodala Martina s tím, že z bytu do bytu s ní putovala samozřejmě i Herzova urna.

Přitom než režisér filmů Spalovač mrtvol, Panna a Netvor, Upír z Feratu nebo Holky z porcelánu zemřel, vyjádřil dvě přání. Nepřál si veřejný pohřeb a svěřil se, že by byl rád rozptýlen mezi vrbičkami na milované chalupě na Jindřichohradecku. „Samozřejmě že mu přání splníme, otázkou je ale kdy. Ještě jsme se na tom jako celá rodina nedohodli,“ svěřila se herečka, která s Herzem žila devět let, i když se nikdy nevzali.

Kdy se tedy konečně odehraje smuteční akt, nyní záleží pouze na synovi z Herzova prvního manželství, tedy na herci Michalovi (58), a Herzově dceři, manažerce kavárenské sítě Annelii (29), kterou si režisér pořídil s herečkou Terezou Pokornou (58).

A protože rodina vyplnila Herzovi alespoň jeho druhé přání, tedy žádný pohřeb, Annelie 8. dubna, přesně v den, kdy uplynul rok od režisérovy smrti, připravila v bývalém kině Illusion na Vinohradské třídě alespoň velké rozloučení s přáteli. Během toho se promítaly i ukázky z Herzových osobitých filmů. Mezi pozvanými nechyběli zpěvačka Zora Jandová (60), muzikant Michael Kocáb (64), houslista Pavel Šporcl (45) a taneční mistr Vlastimil Harapes (72). Každý z pozvaných celebrit něco řekl nebo zazpíval a tím se s Herzem po svém rozloučil.

Život známého režiséra by mimochodem vystačil na několik celovečerních filmů. Přežil dva koncentrační tábory, emigraci a celý život vlastně bojoval s osudem, na lopatky ho ale položila cévní mozková ataka, se kterou bojoval dlouhých pět měsíců. Režisér začal mít zčistajasna problém s mozkem. „Nebyla to mozková mrtvice, ale takzvaná mozková ataka. Lékaři byli bezradní, nedokázali sami upřesnit, co to vlastně je, jak z toho ven. Víc pro něho už v nemocnici udělat nemohli, a tak ho propustili s tím, že v domácím prostředí se to možná zlepší...,“ povzdechla si Hudečková.

Jenže bohužel, nezlepšilo. „Trochu se rozmluvil, vnímal, sledoval televizi, stále se ale nehýbal a byl zmatený,“ upřesnila Hudečková loňské poslední týdny Juraje. Ta zařídila, aby měl doma polohovací lůžko, jež vévodilo největšímu pokoji – obýváku. „To se mu líbilo, sledoval dění kolem sebe, já si s ním neustále povídala, ale pokroky mi nedělal,“ vzpomíná Martina. Ta kvůli péči o 28 let staršího partnera pomalu přestala i hrát. Podle svých vlastních slov mu tím chtěla vrátit všechny ty krásné roky, které spolu prožili…

VIDEO: Spisovatelka Markéta Zinnerová (76) o zesnulém Herzovi (†83): Byl vzteklý a šlo mu jen o peníze!

Video
Video se připravuje ...

Spisovatelka Zinnerová o zesnulém Herzovi (†83): Byl vzteklý a šlo mu jen o peníze! Petr Macek

 

 

Fotogalerie
33 fotografií