Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Postrach ložnic chrápání trápí až 40 procent Čechů. Co zabírá?

Autor: Hana Langrová - 
2. června 2019
06:12

Může být zdrojem hádek i dlouhodobé únavy. Řeč je o chrápání, které trápí podstatnou část českých ložnic. Odborníci uvádí, že jím trpí až 40 % mužů a ve středním a starším věku postihuje i poměrně významné procento žen. Blesk Zprávy zjišťovaly, co na chrápání zabírá, kdy je nebezpečné a na koho se obrátit, když už si nevíte rady.

„V chrápání si s manželem nemáme co vyčítat, máme s tím problém oba. Vlastně v noci hrajeme hru, kdo dřív usne a kdo bude trpět,“ směje se devětadvacetiletá Monika a dodává, že na jejího tatínka nikdo nemá. „Náš táta chrápal tak, že to bylo slyšet i přes tři panelákové zdi. Rodiče kvůli tomu začali spát i odděleně.“

Oddělené ložnice nemusejí nutně znamenat ztrátu intimity i blízkosti, někdy páru prospějí. Oddělené ložnice nemusejí nutně znamenat ztrátu intimity i blízkosti, někdy páru prospějí. | profimedia

Britové bojují oddělenými ložnicemi

Oddělené ložnice často evokují ztrátu intimity a odcizení ve vztahu. Nová britská studie, za kterou stojí výrobce postelí, ovšem přichází s názorem, že se páru naopak může zlepšit sexuální život, zvýšit kvalita spánku a následně přibude i energie.

V průzkumu vyšlo, že celých 74 % Britů a Britek se přiznalo, že jejich drahá polovička chrápe. Z toho 45 % dotazovaných přiznalo, že je to při spaní ruší, a 37 % z nich kvůli tomu svůj protějšek vzbudí.

Proč chrápeme?

Samotné chrápání vzniká při dýchání vibracemi měkkých tkání hltanu. Během spánku je sníženo napětí svalů, které tvoří svalovou trubici, skrze kterou dýcháme. Menší měrou se na chrápání může podílet i nos, resp. vnitřní partie nosu při větším vybočení nosní přepážky nebo při chronické rýmě.

S chrápáním začínáme nejčastěji v dospělosti zejména po čtyřicátém roku věku. To se vysvětluje snížením elasticity vaziva a svalového napětí, které vede ke snadnějším vibracím - chrápání. Uvádí se, že jistou roli hraje i dědičnost, přičemž chrápání není přímo určeno geneticky, ale určitou skladbou dědičných faktorů, jako je tvar obličeje a oblasti hltanové úžiny, jisté formy obezity.

Vznik chrápání také negativně ovlivňuje obezita. Tuk v organismu se totiž usazuje nejenom na viditelných místech, ale rovnoměrně v celém organismu, tedy i v hltanu.

Někdo se snaží chrápajícího partnera krotit ucpaným nosem, jiný mlaskáním. Nejčastěji pomůže změna polohy při spaní. Někdo se snaží chrápajícího partnera krotit ucpaným nosem, jiný mlaskáním. Nejčastěji pomůže změna polohy při spaní. | Profimedia

Často na vině bývá alkohol

Mnoho lidí také chrápe po požití alkoholu. „S partnerem máme takovou dohodu. Když přijde z hospody, kde požil větší množství alkoholu, spí na gauči, protože jinak bych se nevyspala já,“ prozradila úmluvu z ložnice pětatřicetiletá Lenka.

To přijde příliš radikální její kamarádce: „Když můj přítel chrápe, vezmu si prostě ucpávky do uší. V nejhorším, když se mi nedaří usnout, se do jiné místnosti přesunu já, ale není to přeci každý den, takže se to dá přežít,“ vyjádřila se dvaatřicetiletá Šárka.

Jak už ale bylo řečeno, chrápat mohou i ženy. I ty mladší. „Pravidlo číslo jedna, zároveň je to nejdůležitější pravidlo: Musíte usnout dřív než chrápající. Pokud to nestihnete, máte problém,“ radí třicetiletý Michal. „U nás je to tak, že Bára chrupká, když spí na zádech, takže stačí, když do ní drknu, a ona se přetočí a je klid,“ dodává.

Pokud máte problém s chrápáním, dejte si před spaním horkou sprchu, pravidelně pijte vodu a zkuste spát na boku. Pokud máte problém s chrápáním, dejte si před spaním horkou sprchu, pravidelně pijte vodu a zkuste spát na boku. | iStock

Kdy začíná být chrápání zdraví nebezpečné?

Pozor by si ale měli dát ti, kteří chrápou nepravidelně tzv. apnoický syndrom. Ten se vyskytuje asi u 4 % populace a představuje závažný zdravotní problém.

„U apnoika je chrápání nepravidelné a často přerušované. Dochází k zástavám dechu, tzv. spánkovým apnoím, které způsobují, že je spánek neosvěžující a v důsledku toho je typickým příznakem např. zvýšená denní únava,“ říká odborník na spánkovou medicínu MUDr. Jan Kastner.

Za 15 až 20 minut vám pomůže plastický chirurg

Když nepomůže žádný osvědčený trik, nebojte se poradit s odborníkem. Celosvětově nejrozšířenějším a dlouhodobě nejefektivnějším zákrokem ve správně indikovaných případech, který vede k výraznému snížení intenzity či vymizení chrápání u 80-90 % pacientů, je tzv. laserová uvuloplastika, zkráceně LAUP. Apnoikům bohužel nepomůže.

„Celková doba zákroku je asi patnáct až dvacet minut. Nezbytnou podmínkou dobré efektivity zákroku je i pacient bez větší nadváhy, neměl by tedy být operován člověk, jehož BMI (body mass index) překračuje hodnotu kolem 30,“ upozorňuje Jan Kastner.

Pacienti s větší nadváhou trpí ve vyšší míře spánkovou apnoí, a také u nich má operace menší efekt.

Tipy, jak přestat chrápat

  1. Dejte si horkou sprchu, která vám uvolní nos a ucpanou sliznici.
  2. Pravidelně pijte dostatek vody. Suchá ústa a sliznice vytvářejí lepkavý povrch, který také způsobuje chrápání.
  3. Ležte na boku. Nejvíce lidí chrápe při spánku na zádech, zkuste změnit polohu.
  4. Nepijte alkohol bezprostředně před spaním. Ideálně byste si poslední skleničku měli dát čtyři hodiny před spaním, což je někdy nemožné.
  5. Pokud spíte v prašném prostředí, je větší pravděpodobnost, že budete chrápat. Pravidelně vytírejte, perte peřiny i závěsy.
  6. Hodně lidí chrápe, když jsou nastydlí. K uvolnění nosu by vám mohl pomoci nosní sprej s mořskou vodou.
  7. Udržujte se ve formě. Obézní jedinci, kteří mají vysoké procento tuku, chrápou více. Tuk se totiž usazuje i v hrtanu.
  8. Zacvičte si. Ne v posilovně, ale v ústech s jazykem. Tlačte špičku jazyka proti hornímu patru a zkuste říci písmeno A.
  9. Jednorázově mohou pomoci i ucpávky do uší.
  10. Je váš byt suchý? Může to dráždit vaše sliznice. Pořiďte si zvlhčovač vzduchu.
  11. Když nic nepomůže, zvažte tzv. laserovou uvuloplastiku, která pomůže 80 až 90 % chrápajících pacientů. Zákrok trvá 15 až 20 minut.

 

Zobrazit celou diskusi