Manželé Naďa a Rostislav spolu žili ve spokojeném manželství dlouhých 35 let. V roce 2014 ale Naďu postihla mrtvice a následné krvácení do mozku z ní udělalo nehybného ležáka.

„Manželka byla anděl, který uměl vytvořit teplo domova. Ale během pár vteřin se z veselého domečku stal dům hrůzy,“ popisoval u krajského soudu obžalovaný Rostislav.

Z čiperné manželky ležák

Nehybnou manželku, ze které se vytratil život, nedal do ústavu. Roky se o ni společně se svou tchyní staral. Jenže jak jemu, tak i babičce začaly docházet síly a hrůza bezvýchodného osudu na Rostislava dopadla plnou měrou.

„Náročná péče způsobila u obžalovaného permanentní stres a obavu, že péči o manželku a tchyni vyššího věku nezvládne,“ přednesl u Krajského soudu v Ostravě státní zástupce David Bartoš.

Rostislav nejprve uvažoval, že by se všemi havaroval v autě. Ani on sám totiž dál nechtěl bez milované Nadi žít. Nakonec ale zvolil igelitový sáček. Ten přetáhl přes hlavu nejprve tchyni a poté i manželce. Sám pak chtěl spáchat sebevraždu, ale vyrušila ho pošťačka.

Syn prosil za tátu

O milost pro svého tatínka prosil u soudu i jeho syn. „Maminka najednou nebyla – nebyla mrtvá, ale nežila. Táta už nebyl tátou, jeho život byl na nic. Babička už nebyla tou energickou osobou. Síla, která ji rychle opouštěla, jí sotva stačila na to válčit s krutým osudem,“ líčil u soudu syn Jan a naléhal: „Dvě milované osoby v mém životě už mi osud nevrátí, vážený soude, neberte mi tu třetí.“

Krajský soud v Ostravě řidiče z povolání poslal do kriminálu na 15 let, Vrchní soud v Olomouci ale nyní čin přehodnotil a místo vraždy Rostislava odsoudil za zabití na 10 let.  

Případ není jediný

Podobný případ vyšetřovali nedávno kriminalisté v Olomouckém kraji. V Prostějově tam podle nich loni v červnu zabil muž (77) svou vážně nemocnou manželku (†74). K činu se muž přiznal hned po zadržení, ženu udusil.

Motivem zřejmě byl špatný zdravotní stav jeho ženy, se kterým se nedokázal smířit. Senior s policisty od počátku vyšetřování aktivně spolupracoval. Vzhledem k tomu kriminalisté nežádali, aby byl umístěn do vazby. V lednu jej navrhli obžalovat z vraždy.

VIDEO: Roman Ševčík (49) vyšel v půlce března po 30 letech z vězení. Odpykával si trest za dvojnásobnou vraždu, kterou podle svých slov nespáchal, nyní usiluje o obnovu procesu.