Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Romskému „vévodovi“ Ladislavovi (†67) se zastavilo srdce: Proti truchlícím zasahovala policie!

Romové truchlí: Zemřel nitranský vajda Ladislav Ligač
 (Autor: Facebook/Martin Buzalka, Pluska.sk)
Autor: yks - 
10. května 2019
22:52

Ve věku 67 let zemřel v nemocnici ve slovenském městě Nitra oblíbený romský vajda Ladislav Ligač, zvaný Bakro. Podle zpráv slovenských médií mu patrně selhalo srdce. V čele místních Romů stál 18 let a na zprávu o jeho skonu reagovali truchlící lidé tak, že se shromáždili před nemocnicí. Zasahovat musela policie. 

Zdravotní problémy sužovaly představitele nitranských Romů, vajdu Ligače již déle. Když ho před týdnem hospitalizovali v tamní nemocnici, provázela ho podle portálu Nový Čas zhruba stovka Romů. Údajně tam postávali, pokřikovali a nakonec se poprali tak, že je museli rozehnat těžkooděnci. 

Vajda následně podepsal v nemocnici reverz a byl propuštěn do domácího ošetřování. Jenže ve čtvrtek ráno se údajně ozvaly problémy znovu a tentokrát už byli lékaři bezmocní. Také tentokrát se před nemocnicí shromáždila skupina truchlících, kterou musela usměrnit policie. Podle Nového Času zněl hlasitý nářek a křik po celém areálu.

„Policie zasahovala a usměrňovala zástup lidí, kteří se sešli ve Fakultní nemocnici v Nitře. Když se rozešli, zůstala tam ještě jedna hlídka, ale situace se už uklidnila,“ sdělila Novému Času krajská policejní mluvčí Renáta Čuháková.

Očekává se, že nyní zamíří do města Romové z celého světa, aby romskému představenému vzdali hold. Vajda je slovo, které v maďarštině označuje vévodu, i to naznačuje význam, jaký Ligač měl nejen pro místní romskou komunitu.