Zaujaly netradiční moky. „Nejvíce mi chutná černé pivo, které připomíná irský Guinness. Jezdíme hodně po pivních festivalech, tak mám přehled,“ usmívá se Helena Hantychová a ukazuje na tmavou patnáctku značky Raven. Toto netradiční a silné pivo skutečně využívá anglický chmel a má smetanovou příchuť.

Video
Video se připravuje ...

Brňáci zvedali tupláky na pivních festivalech. mm

Červené pivo Démon

Zajímavostí byl světlý májový ležák, jarní speciál, ale i červeně zbarvený „Démon“ od pivovaru Lobkowitz. Nechyběly ani moky s ovocnou příchutí jako višňové pivo ze Šterberka či medová dvanáctka pivovaru Sýrovar. „Na Zelném trhu se představilo jedenáct minipivovarů s více než 25 pivními speciály,“ říká mluvčí festivalu Jaroslav Zelina.

Také v Líšni se o víkendu konal festival minipivovarů. Akce byla pořádána již třetím rokem na oslavu znovuotevření zdejšího pivovaru. „Každý rok organizujeme soutěž jedlíků a také vaříme zvláštní festivalové pivo k výročí. Letošním speciálem je třináctka ležák z amerického chmelu,“ prozrazuje Petr Červenka, spolumajitel pivovaru.

Sklo patří k pivu

Na obou akcích se pilo ze skla, ne z plastu. „Vždy jsme měli sklenice, je to ekologičtější. Nelíbí se mi akce, kde se válí tisíce plastových kelímků. Je to divné, na jazyku zůstává chuť umělé hmoty. Sklo patří k pivu. Po naší akci lidé vrátí sklenice, dostanou zpět zálohu a nezůstane nepořádek,“ tvrdí Zelina.

Fotogalerie
12 fotografií