Téměř roční samice byla přivezena z francouzské zoo na doporučení koordinátora Evropského záchovného programu, protože s devítiletým ostravským samcem tvoří geneticky vhodný pár. „První mláďata nového chovného páru by se mohla narodit nejdříve za dva roky,“ řekla mluvčí zahrady Šárka Nováková.

Samička přijala nový domov s klidem, ve výběhu byla nejprve sama, aby se rozkoukala, pak k ní byl vpuštěn i pandí kluk.

Zatímco samec okamžitě přeznačkoval celý výběh, včetně budek a větví, samička seděla v klidu opodál. Vše se událo bez komplikací. Věříme, že se v budoucnu dočkáme mláďat. Vzhledem k tomu, že pandy červené dospívají nejdříve v roce a půl, první mláďata se tak mohou narodit až za dva roky,“ uvedla Nováková.

Ohrožený druh

Panda červená patří k ohroženým druhům. Největší hrozbou je pro ni úbytek přirozeného prostředí. Počet pand červených se odhaduje na zhruba 10 tisíc jedinců. Tato noční šelma je podle novějších studií jediným žijícím druhem z čeledi pandovití, zatímco černobílá panda velká je ve skutečnosti zvláštním druhem medvěda z čeledi medvědovití.

Panda obývá lesy s bambusovým podrostem v Nepálu, Indii, Bhútánu, Myanmaru a jižní Číně. I když jde o šelmu, v jejím jídelníčku převažuje rostlinná potrava.