Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Úředníci nekonali, kozy ano. V domě hrůzy našli místo sedmi kusů 40hlavé stádo

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
14. května 2019
05:25

Případ nezvládnutého chovu Marie Vránkové (59) ze středočeských Číčovic ještě nekončí. I když je většina zvířat v náhradní péči, koně stále zůstávají u domu, protože se je nepodařilo naložit a odvézt. I tak mají zástupci azylu, který se ujal alespoň odebraných koz, plné ruce práce. Zvířata se totiž kvůli několikaměsíční nečinnosti úředníků namnožila tak, že jich byl plný dům. Veterináři loni na podzim dospěli k tomu, že zvířata trpí, radnice se středočeských Černošicích, pod kterou Číčovice spadají, ale začala jednat až v dubnu po tlaku Blesk tlapek.

Pes a kočky skončili po pátečním odebírání v útulku na Bouchalce, koně a kozy si měli odvézt zástupci azylu pro hospodářská zvířata Equittana. Od úředníků dostali informaci, že koně jsou čtyři, pátý zmizel, a jsou na sebe fixovaní a dle majitelky socializovaní a vychovaní. Skutečnost ale byla jiná.

V domě bylo totiž místo sedmi koz, které tam na podzim napočítali při svých kontrolách veterináři, více než 40hlavé stádo. Většinou šlo o různě stará kůzlata, tři kozy byly opět březí.

Odvézt se podařilo všechny kozy Odvézt se podařilo všechny kozy | Alexandr Malachovský

Divocí koně

Také o koních nedostali zástupci azylu správné informace. „Mladší koně byli nekontaktní, jen matka se dala manipulovat, hřebec na úvazu cíleně útočil na vše kolem sebe včetně koní! Přesto se podařilo všem koním dát zklidnujicí pasty a matce ohlávku. Hřebec se ale v boxu zaklínil do železných vrat zadní nohou, hrozila fraktura, naštěstí se ho podařilo zadržet a vyprostit,“ popsala zástupkyně azylu pokus o odebrání zvířat na sociálních sítích.

Uklidňující pasty ale nezabraly, a tak nakonec koně, z nichž jeden navíc kopnutím zranil jednu z úřednic, na pozemku zůstali a do azylu putovaly jen kozy.

Koně se nakonec odebrat nepodařilo Koně se nakonec odebrat nepodařilo | Alexandr Malachovský

Staré rány a stížnosti majitelky

Zvířata jsou podle zástupců azylu v dobré kondici, jen čtyři kozy jsou hubené. Zvířata jsou neoznačená, nebyl veden žádný registr. „V domě je neskutečná, místy až metrová vrstva hnoje. Klisna matka má po těle dlouhé jizvy, šrámy staršího data, mladší koně mají rány na hleznech, taky zahojené,“ popsala zástupkyně azylu.

Majitelka nezvládnutého chovu, která je doktorkou přírodních věd a v minulosti pracovala i na různých odborech životního prostředí, při odebírání nebyla. O akci se ale dozvěděla, protože podle informací Blesk tlapek hledala pomoc na policii s tím, že jí někdo krade zvířata.

Kolem domu je neskutečný nepořádek, mezi odpadky tam žije pes, několik koček a drůbež Kolem domu je neskutečný nepořádek, mezi odpadky tam žije pes, několik koček a drůbež | Jana Ulrichová

Úředníci zase mlčí

Reportérky Blesk tlapek chtěly vědět, jaký bude další postup vůči majitelce zvířat a co bude s koňmi, kteří zůstali na pozemku, ptaly se také na zdravotní stav zraněné úřednice. Pracovníci pověřeného Městského úřadu v Černošicích se s nimi ale, tak jako v předchozích případech, odmítli bavit, odkázali je pouze na aktualizovanou zprávu, kterou slíbili zveřejnit v pondělí. Nakonec se ale reportérky nedočkaly ani jí.

„Zprávu vydáme během zítřejšího dne. Zranění kolegyně jsou momentálně její soukromou záležitostí,“ uvedla Hana Haugvic z odboru životního prostředí Městského úřadu v Černošicích, která má číčovskou kauzu na starosti.

 

y1xcvbnm ( 18. května 2019 18:44 )

jestli vám pane poooooomeranc připadá normální mít za sousda blázna který má 40 koz volně pobíhajících po domě tak jste asi na tom podobně, podívejte se na ten bordel, copak takhle bydlí normální člověk???? Zamysleta se nad tím co píšete !

y1xcvbnm ( 18. května 2019 18:41 )

chlív měly parádní, dokonce dvoupatrový !!!!

pupak_1 ( 16. května 2019 12:29 )

Kozy asi týrané nebyly, když se tak pěkně namnožily.

bibijana ( 14. května 2019 12:48 )

No, jstli vám přijde normální,že toto jsou vhodné podmínky chovu zvířat, tak jste ujetí, jako ta jejich majitelka - doktorka přírodní věd a úřednice odboru životního prostředí.Už to, že ostatní úředníci nekonali, je podezřelé.Nic bych za to nedala, že paní doktorka brala ohromné dotace na chov zvířat,tento bordel vydávala za farmu.Možná, že se na tom ostatní úředníci podíleli. Měla by se na to podívat kriminálka.

urim ( 14. května 2019 11:49 )

No opravdu to není ideální způsob chovu,ale pokud chovatelka chce aby zvířata měla střechu nad hlavou a neváhá obětovat tomu dům,bude to dobrý člověk, které mu nezáleží na hmotných statcích,ale právě na těch zvířatech. Každopádně nevypadají, že by strádali. Spíš v tom bude něco jiného. Někdo má snahu zlikvidovat chovatelku a s tím získat koně i kozy téměř za odvoz. Celé je to dost podezřelé.

Zobrazit celou diskusi