Proč číst i dětem, které to dokážou samy? Tady máte 5 pádných důvodů!

  • Proč číst i dětem, které to dokážou samy? Tady máte 5 pádných důvodů!
    Foto: istock
    Sdílej na facebooku
    16. května  2019 
     06:00

    Těšili jste se na okamžik, až se dítě naučí číst samo, a vám tak skončí brigáda v podobě hlasitého čtení z dětských knih, které vás občas zase tak moc neberou? Zase si to tak moc nemalujte. Protože i když dítě číst umí, hned tak se na nějakou knihu samo nejspíš nevrhne. A navíc odborníci doporučují, abyste si i nadále četli s ním. 

    Když se dítě naučí číst, jde o jeden z největších milníků v jeho životě. Jakmile začne rozumět písmenkům a poprvé „odemkne“ ten tajemný vesmír psaného slova a dechberoucích příběhů, skrze stránky knih se mu otevře doslova celý svět. A na vás je, abyste jeho touhu podporovali. Co dělat? Čtěte si s ním! Každý den. S radostí a zaujetím pro věc. 

  • Škola všechno nenaučí!

    ...
    ...
    Autor: istock

    Ať už jde o jednoduchý příběh, pohádku pro začínající čtenáře o tom, jak ropucha nemůže najít svého prince nebo že Smolíčka odnášejí jezinky bůhvíkam, nebo o náročnou několikadílnou ságu typu Harry Potter či Pán prstenů, knížka musí dítě v první řadě upoutat, zaujmout, nadchnout. A úkolem rodičů je nenápadně malého čtenáře vést, ukazovat mu směr a nabízet mu pokud možno lákavé příběhy, do nichž se kdykoli rodiče rádi ponoří společně s ratolestí. Číst se musí naučit každý sám, „na vlastní pěst“, respektive od toho jsou první a druhá třída na základní škole. Bez této dovednosti by to zkrátka dále nešlo. Jenže aby si dítě četbu oblíbilo, zamilovalo se do knížek a trávilo nad jejich stránkami svůj volný čas, v tom už je fajn ho podpořit a cíleně ho k tomu vést. Pokud možno ne nátlakem, ale chytře, zábavně a s důvtipem. A jednou z důležitých cest k takovému cíli je – čtěte si s nimi! Proč?

  • Podporujete lásku ke knihám

    ...
    ...
    Autor: istock

    Když je čtení pravidelnou součástí vaší každodenní rodinné rutiny, stává se pro potomky běžnou věcí, stejně jako společná večeře nebo večerní koupel. A čím častěji s vámi děti čtou a zároveň vidí, jak si čtete své vlastní knihy a dokážete se do nich ponořit, tím pravděpodobnější je, že budou louskání příběhů a románů zbožňovat podobně jako vy. Dítě, které vyrůstá mezi knihami, odmalička je zvyklé, že doma se nachází knihovna a je samozřejmým kusem vybavení bytu, že maminka nebo tatínek mají knihy položené u postele, případně berou své ratolesti s sebou do knihkupectví nebo městské knihovny a povídají si o svých dojmech z knih, takové dítě si obvykle naprosto přirozeně vypěstuje vztah ke knihám a četba pro něj bude „návykem“ po celý život.

  • Více času s knihou, méně před obrazovkou

    ...
    ...
    Autor: istock

    Je to snadné. Když se vám podaří vytvořit ze čtení „zvyk“, zařadit ho do každodenního programu a běžného rodinného režimu, přirozeně to bude znamenat, že zbyde mnohem méně času na vysedávání před televizní obrazovkou, displejem tabletu nebo chytrého telefonu. Pokud dítě psanému slovu propadne, brzy samo zjistí, že knížky mu nabízejí mnohem více než pasivní zábava s technologickými hračkami. Děti s knihou rozvíjejí představivost, fantazii, utvářejí a formují si pohled na okolní svět, knihy totiž přinášejí dobrodružství, radost, dojetí i napětí – a vše si každý z nás musí objevit sám.

  • Posílíte vzájemný vztah

    ...
    ...
    Autor: istock

    Spousta rodičů v jednom kuse vzdychá a stěžuje si, jak jsou unavení, vyčerpaní, zaneprázdnění a přepracovaní a že nemohou trávit se svými nejbližšími tolik času, kolik by si přáli. Konec výmluv. Společné čtení je jedním z nejlepších způsobů, jak se přiblížit svým dětem – vytvářet s nimi pevnější a silnější pouto, vzájemně se podělit o zážitky, dojmy i emoce, vyměnit si názory na to, co čtete, nechat volně téct myšlenky, společně se zasmát, dojetím poplakat… Povzbudíte tak potomky, aby samostatně přemýšleli, naučili se vytvářet a formulovat vlastní myšlenky, nestyděli se mít odlišný názor. Společné výlety, turnaje v kuželkách nebo projížďky na kole pomůžou vašim ratolestem zůstat fit a fyzicky v kondici, společné čtení je naproti tomu posiluje po intelektuální a duševní stránce.

  • Cvičíte hlasový projev

    ...
    ...
    Autor: istock

    Společné čtení nebo předčítání nahlas je užitečné i z dalších důvodů. Výrazně totiž pomáhá posilovat hlasivky i trénovat artikulaci, což je velmi důležitá dovednost. Bezchybný a příjemný přednes se bude hodit v celém následujícím životě, nejdříve při studiu, později v zaměstnání. Předčítání určitých pasáží z knížek (ideální je se poctivě střídat) nahlas můžete začít praktikovat v okamžiku, kdy čtenářské schopnosti vašeho školáka budou již na určité úrovni. Klidně dávejte najevo svou nedokonalost, nehodnoťte a nekritizujte. Díky takovému tréninku nenápadně zvýšíte sebedůvěru dítěte, pomůže mu to, aby si zvyklo na čtení ostatním, čemuž se (nejen ve škole) nevyhne. Hlasité čtení rovněž zlepšuje výslovnost, rozvíjí slovní zásobu a mnohdy hodně pomáhá při hlubším pochopení významu čteného příběhu.

  • Je to zábava

    ...
    ...
    Autor: istock

    Kdo říká, že jen kvůli tomu, že už jste dospělí, nemůžete si dosyta vychutnat knížku, která je určena v první řadě pro deseti- až dvanáctileté kluky dychtící po divokém dobrodružství? Nebo je určena třeba romanticky naladěným třináctiletým slečnám? Jděte do toho, předsudky stranou a užijte si společné čtení, třeba večer před spaním. Takový zábavný rituál potěší obě strany a uvidíte, jak se budete vy i potomek těšit na další pokračování. Navíc výzkumy říkají, že rodiče, kteří tráví smysluplně co nejvíce času se svými dětmi, baví se společně a podnikají různé aktivity, z nich vychovávají zpravidla šťastné, citově vyrovnané, spolehlivé, úspěšné a zdravé dospěláky.

     

     

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku