„V Praze mají těch zrcadel akorát padesát, my jich v labyrintu máme šedesát pět. Kapacitu jsme proti loňsku zvýšili dvojnásobně. Je složitější, zábavnější a třešničkou na dortu je série deformačních zrcadel vedle,“ ukázal starosta Radek Šimek (47).

Památkově chráněný objekt neláká ale jen na labyrint. „Další sekce je hororová, straší v ní tři živé obrazy, které reagují na přítomnost lidí a děsí. Ta je určená především dětem,“ popsal atrakci starosta.

Rychta myslela i na dospělé, pro něž připravila na horním patře speciální únikovou hru. Je jí náročný dveřní labyrint, který nabízí řadu hlavolamů a úkolů.

V tři století starém historicky chráněném objektu se pravidelně konají i výstavy a setkání umělců. „Snažíme ze sklepení udělat středověkou krčmu, to je takové naše velké přání, aby se tu lidem líbilo co nejvíce,“ dodává starosta.

Vstupné je dobrovolné

Vstupné na Rychtu je dobrovolné, je jen na uvážení návštěvníků, na kolik se jim atrakce líbila. Kdo nějakou tu korunu obci přispěje, má jistotu, že poslouží dalšímu vylepšování stavby.

Otevřeno je v květnu, červnu, září a říjnu během víkendů od 10 do 17 hodin, o letních prázdninách denně ve stejný čas. Když si ale zavoláte na obec předem, můžete se domluvit i na jiném termínu.

Byla tu sýpka

Budova Rychty pochází ze 17. století, šlo o sídlo obecního rychtáře. Později se objekt se systémem neobvykle propojených místností používal jako sýpka. Přišli na to teprve archeologové před sedmi lety při stavebně historickém průzkumu. Jako sýpka je Rychta vedena i v seznamu památek.

Lákají i na rozhlednu

Zájem turistů budí i úvalenská rozhledna, přístupná přes 100 let. V přízemí je muzeum úvalenského rodáka Hanse Kudlicha, poslance říšského parlamentu, který bojoval za zrušení roboty. Vstupné je za 20 korun, děti 10 korun.