Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Měl charisma a miloval pivo. Zemřel expremiér Austrálie Bob Hawke (†89)

Autor: ČTK - 
16. května 2019
16:25

Ve věku 89 let ve čtvrtek zemřel bývalý australský premiér Bob Hawke, který byl nejvýznamnější politickou osobností Austrálie 80. let. Charismatický politik, který byl proslulý svou láskou k pivu a kriketu, stál v čele australské vlády v letech 1983 až 1991 a je oceňován za modernizaci hospodářství země, napsal zpravodajský server BBC News.

Hawke byl nejdéle sloužícím premiérem středolevé Australské labouristické strany, který měl také podle průzkumů ze všech ministerských předsedů největší podporu voličů.

Jeho manželka uvedla, že zemřel v klidu doma. „Dnes jsme ztratili Boba Hawkea, velkého Australana – mnozí by řekli největšího Australana poválečné éry,“ napsala Blanche d'Alpugetová v prohlášení.

Robert Hawke vstoupil do Labouristické strany v roce 1947 ve svých 18 letech. Vystudoval Univerzitu Západní Austrálie a později získal stipendium na Oxfordské univerzitě. Působil v odborovém hnutí a v roce 1980 se poprvé stal poslancem parlamentu. Do čela labouristů se dostal v roce 1983 a pod jeho vedením strana téhož roku jasně zvítězila v parlamentních volbách.

Bob Hawke byl známý svým nekonformním stylem vystupování a traduje se o něm, že za dob svých studií na Oxfordu vytvořil světový rekord, když vypil 1,4 litru piva za 11 sekund.

Jako politik je Hawke vyzdvihován mimo jiné za reformu penzijního systému a systému sociálního zabezpečení, ale také za radikální ekonomické reformy a zlepšení obchodních vztahů s partnery Austrálie v zahraničí, uvádí server BBC News.

Zobrazit celou diskusi