Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Revoluční zákon: Tchaj-wan jako první asijská země povolil sňatky homosexuálů

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
17. května 2019
09:20

Tchajwanský parlament dnes schválil zákon povolující manželství osob stejného pohlaví. Tento ostrov se stal první zemí v Asii, která sňatky homosexuálů legalizovala. Informují o tom agentury. Páry tvořené osobami stejného pohlaví budou mít plná manželská práva v oblastech, jakou jsou daně, pojištění a péče o děti. Páry dostanou i omezenou možnost adopce dětí. Poslanci debatovali o třech podobách zákona a vybrali tu nejliberálnější verzi.

Před budovou parlamentu v Tchaj-peji se sešly stovky stoupenců posílení práv homosexuálních osob a čekaly na rozhodnutí poslanců. Tchajwanský ústavní soud už v květnu 2017 stanovil, že základní zákon země umožňuje sňatky osob stejného pohlaví a dal parlamentu dva roky na to, aby odpovídajícím způsobem upravili zákony země. Parlament to stihl jen týden před uplynutím stanového dvouročního období.

Komplikace při přijetí zákonu

Legalizace sňatků osob stejného pohlaví se ale zkomplikovala loni na podzim, co se proti rovnosti sňatků bez ohledu na pohlaví postavili voliči v referendu. Vyslovili se pro to, aby manželství bylo definováno jako svazek muže a ženy. V důsledku toho se země rozhodla neměnit dosavadní definici manželského svazku a k tomu přijala ještě zvláštní zákon týkající se manželství lidí stejného pohlaví, připomíná na svých internetových stránkách britská BBC.

„Situace byla dlouho napjatá,“ uvedla právnička Victoria Hsuová, která je rovněž zakladatelkou lidsko-právní organizace zaměřující se na problematiku lidských práv LGBT komunity. Tchaj-wan se těší pověsti země s otevřenou společností, vstřícná vůči gayům a lesbám je už od 90. let minulého století. Jejich hlavní opozici tvoří konzervativní křesťané.