Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Fico se „prodraží“: Expremiéra po vraždě novináře Kuciaka už rok hlídá státní ochranka

17. května 2019
11:31

Bývalý slovenský premiér Robert Fico má i po více než roce od rezignace z postu předsedy vlády státní ochranku. Důvodem jsou podle ministryně vnitra Denisy Sakové výhrůžky, kterým předseda nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Fico čelí. Podle opozice Fico bezpečnostní předpisy ale nedodržuje.

Fico odstoupil z čela vlády v zájmu řešení politické krize po loňské vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Následně si uplatnil mandát poslance, kterým byl zvolen v parlamentních volbách v roce 2016 a který během působení ve funkci předsedy vlády v souladu s ústavou nevykonával.

Podle Sakové každá výhrůžka vůči Ficovi musí být prověřena, detaily k případu ministryně vnitra neuvedla. Dodala, že ochrana expremiéra je nadále prodlužována. Šéf parlamentního výboru pro obranu a bezpečnost Anton Hrnko, jenž se ochrankou expremiéra zabýval, listu Pravda řekl, že se podařilo odhalit totožnost autorů výhrůžek Ficovi.

„Mnozí ti, kteří vyhrožovali, byli identifikováni a zajištěni. Jeden (z těch), který vyhrožoval, že ho vyhodí do vzduchu, byl chemikem, který byl schopen to udělat,“ uvedl Hrnko.

Opoziční poslanec a člen zmíněného parlamentního výboru Gábor Grendel ale tvrdil, že Fico se navzdory prodloužení jeho ochrany nechoval vždy tak, že by mu hrozilo nebezpečí. Jako příklad uvedl situace, kdy Fico sám řídil auto bez doprovodu ochranky nebo že ochranka čas od času nehlásila místa expremiérova pohybu. Další opoziční poslanec a exministr obrany Ľubomír Galko zase tvrdil, že pokud by Ficovi skutečně hrozilo nebezpečí, musela by být přijata razantnější opatření na jeho ochranu.

Sám Fico, který léta působí ve vysoké politice a který byl nejdéle sloužícím premiérem Slovenska, nedávno tvrdil, že existuje milion důvodů k pokračování jeho spolupráce se státní ochrankou.

Fico měl ze zákona nárok na ochranu 90 dnů po skončení ve funkci premiéra. Další prodloužení ochrany pak podléhá rozhodnutí příslušných institucí. Doživotní ochranku na Slovensku mají podle zákona prezidenti.

a-z- ( 17. května 2019 12:00 )

Sám Fico, který léta působí ve vysoké politice a který byl nejdéle sloužícím premiérem Slovenska, nedávno tvrdil, že existuje milion důvodů k pokračování jeho spolupráce se státní ochrankou.
................
Hlavně miliardy eur, které šlohnul.

georginelo ( 17. května 2019 11:47 )

Je to naklonovaný Mečiár, který pokračuje ve všech svinstvech, co se na Slovensku dějí. Ještě se dočkáme, co švechno dokáže. Mafie na Slovensku v čele s ficem je ještě horší než ta italská - ti by se mohli od Fica učit......... jen se podívejte na ten ksicht a je Vám vše jasné..... chudáci slováci.

Zobrazit celou diskusi