Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Král (84) odmítá „levobočka“. Soud ho chce přinutit k testům otcovství tučnou pokutou

Autor: Darina Jíchová - 
17. května 2019
14:59

Belgický odvolací soud vynesl rozhodnutí v případu sochařky Delphine Boëlové (50), která tvrdí, že je dcerou bývalého belgického krále Alberta II. (84). Soud bývalému vladaři udělil vysokou pokutu, za to, že odmítá podstoupit test otcovství. Albert tak bude muset denně platit 128 tisíc korun, dokud se nepodvolí rozhodnutí soudu, napsala stanice BBC.

Podle rozsudku musí bývalý král do třech měsíců poskytnout vyšetřovatelům vzorek DNA. Jinak hrozí, že bude automaticky považován za otce Boëlové, Albert však otcovství vehementně popírá. Navíc bude muset denně platit sta tisícovou pokutu, dokud soudním forenzním vědcům vzorek nepředá.

Právník bývalého monarchy Guy Hiernaux sdělil tisku, že se jeho klient rozsudku podvolí, zvláště proto, že mu soud garantoval, že výsledky testů zůstanou tajné. „Záleží čistě na něm,“ dodal k případu další právník Alain Berenboom.

Královský skandál

První zprávy o tom, že král Albert zplodil nemanželské dítě, se objevily v roce 1999 v neoficiálním životopisu jeho ženy Paoly, což v královské rodině vyvolalo skandál. Sama Boëlová bývalého krále jako svého otce označila v jednom rozhovoru v roce 2005. Matka Boëlové Sybille de Selys Longchamps tvrdí, že měla s Albertem aférku v letech 1966 až 1984.

Albert se stal belgickým králem v roce 1993 po náhlé smrti svého staršího bratra Baudouina I., který po sobě nezanechal žádné potomky. Stal se tak nejstarším králem, který se v Belgii ujal vlády, Albertovi bylo už 62 let. Na trůnu setrval do roku 2013, kdy abdikoval a předal žezlo svému synovi Filipovi. S abdikací rovněž ztratil imunitu.

Bývalý král odmítá podstoupit test otcovství

Krátce po jeho odstupu dala proto Boëlová případ svého domnělého otcovství k soudu. V roce 2018 soud Albertovi přikázal, aby podstoupil test otcovství, bývalý král se ale odvolal. Další soudní vyzvání přišlo počátkem tohoto roku, ale Albert jej neuposlechl. Soudu došla trpělivost a exmonarchovi udělila denní pokutu, kterou bude muset platit, dokud u něho nebude test otcovství vykonán.

Pokud by Albert i nadále vzdoroval, bude Boëlová považována za jeho dceru, to znamená, že bude mít nárok na dědictví. Peníze na pokutu bude bývalý král zřejmě čerpat ze své renty, ročně pobírá 25,6 milionů korun. Belgie je konstituční monarchie a král zde má pouze symbolickou roli.

 

Zobrazit celou diskusi