Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Daňová sleva na manželku a poplatníka se nezvýší. Vláda se bála „sekery“ v rozpočtu

Autor: ČTK - 
20. května 2019
15:49

Návrh poslanců Pirátů, kteří chtějí zvýšit základní daňovou slevu na poplatníka a na manželku, vláda na svém pondělním jednání odmítla. Vyplývá to z informací tiskového odboru úřadu vlády. Měsíční sleva na poplatníka by se podle návrhu Pirátů měla zvýšit z nynějších 2070 korun na 2500 korun. Piráti chtějí také stanovit hranici pro daňové osvobození příjmů z prodeje cenných papírů nebo příjmů připadajících na podílové listy při zrušení podílového fondu. Přes negativní stanovisko vlády novelu projedná Sněmovna.

Vláda poukázala hlavně na to, že zvýšení daňové slevy by připravilo státní rozpočet podle odhadů až o 20,2 miliardy korun, a to i když se započte případný vyšší příjem z daně z přidané hodnoty ze zvýšených útrat poplatníků. Vláda upozornila i na to, že má ve svém programovém prohlášení zrušení takzvané superhrubé mzdy doprovázené snížením odvodů pro poplatníky. Návrh Pirátů tak podle kabinetu není v souladu s jeho programem.

Piráti argumentují tím, že v době, kdy se roční daňová sleva 24.840 použila poprvé, představovala průměrná hrubá mzda 22.592 korun. S rostoucí průměrnou mzdou a s růstem spotřebitelských cen se podle nich význam slevy snižuje.

Jde o ojedinělý zásah s nejistým přínosem, tvrdí vláda

V případě navrženého omezení osvobození příjmů z prodeje cenných papírů od daně z příjmů vláda uvádí, že toto omezení by postihlo jen úzký okruh poplatníků. Podle vládních odborníků se to nejeví jako koncepční a účelné řešení fiskální politiky. „Vzhledem k tomu, že podle poznatků vlády nelze z hlediska státního rozpočtu předpokládat znatelný přínos navrhovaného opatření a že se jedná o ojedinělý zásah do struktury nastavení zákonné úpravy, nepovažuje vláda za zcela vhodné současné nastavení měnit,“ stálo v návrhu stanoviska. Nyní je příjem z prodeje cenných papírů osvobozen bez limitu příjmů za podmínky, že je poplatník držel alespoň tři roky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa