Českem v červnu proletěl neuvěřitelný příběh tragédie a hrdinství. Čtyřčlenná skupina hledačů kešek se v sobotu 9. června 2018 spustila do kanalizačního systému v Praze 5. Jenže překvapilo počasí, do Prahy přišla obří bouře a kanály se proměnily ve smrtonosný tobogan.

Muže a ženu vynesla valící se voda výpustí do Vltavy, kde je jako první zpozoroval bývalý člen armádní záchranářské služby Radovan Stránský. Muži, který byl blíže, hodil z paluby lodi záchranářský kruh, pro ženu skočil do vody: „Ten den panoval silný vítr – i proudy byly jiné a snášely nás rychleji, než je obvyklé, ke splavu. Slečnu to stahovalo ke dnu, já jsem ji držel, aby mi nezmizela pod hladinou,“ popsal svůj zásah Radovan Stránský.

Držte se

Martina Součková, trenérka veslařského klubu a máma dvou kluků, také příliš neváhala a přispěchala na pomoc. V té chvíli měla starost o závodící dorostence, přesto skočila do katamaránu a plula pomoci Stránskému s keškaři. Ten v tu chvíli držel keškařku. Společně naložili oba tonoucí na plavidlo Součkové a ta s nimi zamířila ke břehu.

Přeživším pak říkala: „Alespoň se držte, já budu celou dobu couvat. Já jsem je fakt nemohla vytáhnout, když ten člověk nespolupracuje, je nasáklý vodou, tak je strašně těžký a já jsem je těžko vyrvala na ty plováky. To je hodně těžký s člověkem v takovém bezvládném stavu. I když jsem je dovezla na břeh, tak říkali: ‚já nevylezu, vyndejte mě‘, nechtěli vůbec nic dělat. Bez sil, prostě…,“ popsala pro Blesk.cz už dříve své pocity Martina Součková. Další dva ze čtveřice keškařů takové štěstí neměli – tělo sedmadvacetileté ženy bylo nalezeno ten den večer, osmadvacetiletého muže až téměř o týden později u Slovanského ostrova.

Za záchranu dvou lidských životů převzali ve středu odpoledne Zlatý záchranářský kříž od prezidenta Miloše Zemana. Projekt vyhlašuje časopis Rescue, koná se již od roku 1999 a již podvanácté ocenění předává prezident České republiky. Jeho smyslem je vyzdvihnout výjimečné či profesionálně zvládnuté zásahy hasičů, zdravotníků, vojáků či policistů, ale i laiků. Letos bylo předáno celkem 8 Zlatých záchranářských křížů, 2 čestná uznání a 3 speciální ceny.  

Zeman vyznamenaným řekl s odkazem na románovou dvojici Jekyll a Hyde, že každého člověka, když se setká s kritickou situací, jeho jedna část vyzývá, aby utekl, zároveň ho ale úcta nutí, aby pomohl. „Děkuji vám, že všichni ocenění vyslyšeli tichý vnitřní hlas své sebeúcty,“ řekl prezident.

Fotogalerie
15 fotografií