Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Huawei pomocí „super kamery“ špehuje lidi, mají jasno milovníci konspirací

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
22. května 2019
19:55

Konspirátoři přišli s novou teorií, proč vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa zařadila čínskou společnost Huawei na černou listinu. Důvodem je prý „špionážní fotoaparát“ s 50krát optickým zoomem, který mají chytré telefony od Huawei. A díky kterému by mohla společnost špehovat lidi, informoval deník The Sun.

Na černou listinu se oficiálně dostalo Huawei minulý týden, což firmě znemožňuje kupovat americké součástky bez souhlasu vlády USA. Americké tajné služby podezírají Huawei ze spolupráce s čínskou rozvědkou, firma to ale popírá. Konspirátoři se však domnívají, že za „stopkou“ pro firmu stojí jejich kamerový systém, kterým disponují jeho chytré telefony.

Usvědčil Huawei ze špehování čínský diplomat?

Tématu se dotkl také čínský diplomat Čao Li-ťien, který působí na čínském velvyslanectví v pákistánské metropoli Islámábád. „Američané kvůli firmě Huawei blázní a třesou se strachy. Proč? Nové telefony Huawei a jejich fotoaparáty se super optickým zoomem jsou šílené,“ napsal Čao na svém twitteru. 

Svůj příspěvek doplnil o video, které natočil ze svého bytu v islámábádském mrakodrapu. Kamerou zabíral chlapce, kteří dole na ulici hráli šachy. Chlapci nejdřív vypadají jako malé tečky, ale když Čao použil zoom, kamera byla schopna zaostřit i na rozestavení figurek na šachovnici. Diplomat dodal, že on sám používá Huawei P30 Pro, který je v prodeji od letošního března.

Čína chce z Číny špehovat svět

„Huawei P30 Pro má širokoúhlý displej, foťák s rozlišením 40 megapixelů a 50x optickým zoomem. To je neskutečně hodně,“ komentoval Čaův příspěvek jeden z uživatelů twitteru. „Je to jasné, Čína chce z Číny špehovat svět,“ přidal se další.

Společnost Huawei se ocitla ve středu obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou. USA a jejich spojenci se obávají zavedení bezdrátových sítí 5G, jejímž prostřednictvím by podle nich mohla Čína špehovat celý svět. Americké ministerstvo spravedlnosti navíc obvinilo finanční ředitelku Huawei Meng Wan-čou z krádeže obchodního tajemství několika amerických firem.

 

xerxes ( 22. května 2019 21:44 )

Dej už s tím pokoj

Zobrazit celou diskusi