Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zálohy na PET lahve i plechovky? Pivovary jsou pro kvůli plýtvání a odhazování v přírodě

Autor: ČTK - 
23. května 2019
13:53

Již 15 českých firem se připojilo k iniciativě Zálohujme, jejímž cílem je zavedení zálohového systému na PET lahve a plechovky. Nově se k nim zařadily Pivovar Bernard, Žatecký a Tradiční pivovar v Rakovníku. Iniciativa o tom dnes informovala v tiskové zprávě. Zálohujme založily v roce 2018 Karlovarské minerální vody (KMV), Institut cirkulární ekonomiky (INCIEN) a Vysoká škola chemicko-technologická. Podporu vyjádřila také Sodovkárna Kolín a platforma Replechuj zaměřená na recyklaci plechovek.

„Bez konkrétních kroků budeme i nadále svědky nesmírného plýtvání, kdy většina hliníkových plechovek končí ve směsném komunálním odpadu nebo dokonce v přírodě. Pojďme se poučit z praxe mnoha evropských zemí, kde zálohování funguje, vyberme nejlepší model a zaveďme ho,“ řekl zástupce generálního ředitele Pivovaru Bernard Filip Bernard. 

K iniciativě se přidaly také pivovar Krakonoš, Měšťanský pivovar Strakonice, pivovar Poutník a Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod. „Úsilí o klid přírody a vůbec prevenci pohozených lahví či plechovek bereme jako normální standard našeho chování,“ sdělila ředitelka pro marketing a komunikaci rakovnického pivovaru Drahoslava Pittnerová.

Zálohový systém by podle iniciativy Zálohujme zvýšil recyklaci obalů z PET a kovu na 90 procent ze současných 57,5 procenta. Ze studie, kterou v lednu iniciativa prezentovala, vychází, že by systém také snížil dopady výroby těchto obalů o 28 procent.

Záloha na lahev by měla být tři koruny a týkala by se balených vod, nealkoholických nápojů, piva a ciderů. V říjnovém průzkumu agentury Ipsos vyjádřilo souhlas se zálohami 61 procent respondentů.

„Česká veřejnost ukázala, že je připravena PET lahve a plechovky vracet. Když spojíme síly, podaří se nám, aby nápojové odvětví bylo udržitelné,“ řekl generální ředitel KMV Alessandro Pasquale. Systém má mezi odborníky také odpůrce, kteří se sešli v únoru v rámci Spotřebitelského fóra.

Odpůrci: Komplikované

Podle Petra Belnera ze společnosti EKO-KOM by systém demotivoval spotřebitele k třídění, Hana Carvová ze Svazu českých a moravských spotřebitelských družstev zase sdělila, že by bylo komplikované naučit spotřebitele nosit PET lahve k výkupu. Další odpůrci uvedli také, že důležitější než zálohový systém na PET lahve je zvýšit recyklaci komunálního odpadu. Svaz měst a obcí vyjádřil obavu nad vyššími náklady do zavedení systému, což by obchodníci museli zainvestovat. Podle ředitelky INCIEN Soni Jonášové by tyto náklady byly pokryty z příjmu materiálu, nevrácených záloh a poplatků výrobců.

e.lesanova ( 23. května 2019 16:01 )

Zálohování je nesmysl...vraťte výrobu skleněných, papírových, dřevěných aj. následně zpracovatelných zdrojů...I kdyby se celosvětově udělala STOP akce na plasty, s tím, co už jsme si jako "lidstvo" nadělili a do dnešního dne vyrobili, se budeme potýkat navždy...začněte výchovou a vysvětlováním dětem od školek a škol....

ostuda ( 23. května 2019 14:49 )

a pro pivo nebo pro mlíko jsme si poslali haranta s bandaskou a aspoň si nekazil oči u spočítače a my se s tím nemuseli tahat

agfor ( 23. května 2019 14:09 )

To jsou mi "novinky". Zase se opakuje to, co už tu bylo. Pamatuji Coca Colu v 2litrových lahvích, nejdříve sklaněných pak ze silnostěnného plastu - záloha 10 Kč. Pak se to nějak zvrtlo na PET lahve.

Zobrazit celou diskusi