Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babišovy ženy: Prohraná večeře, poděkování tchyni i porod na obzoru

  • Autor: Jaroslav Šimáček - 
    28. 5. 2019
    05:01

    Emotivně po vyhlášení výsledků voleb přiznávala, že bez podpory rodiny by to tentokrát nezvládla. Babišova lídryně pro eurovolby Dita Charanzová děkovala své tchyni za pomoc s jejími malými dětmi a mohla se radovat ze šesti mandátů, které hnutí získalo. Sama prý tipovala pět a prohrála kvůli tomu večeři. V rozhovoru pro Blesk Zprávy promluvila vedle ní i nová europoslankyně za ANO Radka Maxová, která vymění Sněmovnu v Praze za křeslo v Bruselu. Šestice europoslanců za ANO přitom bude díky třetí ženě do party Martině Dlabajové genderově vyvážená.

  • 1.Charanzová: Díky manželovi, dětem i tchyni

    „To je naše lídryně, tahle mladá dáma, lídryně naší kandidátky za hnutí ANO do Evropského parlamentu. Možná ji moc neznáte, protože Dita skutečně v tom Evropském parlamentu sedí a maká,“ říkal Andrej Babiš (ANO) těsně před volbami, když vyzýval voliče, aby šli k urnám.

    Právě Babiš bude ve čtvrtek od 11 hodin hostem živě vysílaného pořadu Blesk.cz Ptám se, pane premiére.

    Charanzová voliče nakonec zaujala. Získala 53 924 přednostních hlasů a coby lídryně Babišova hnutí dotáhla ANO k zisku 21,18 procenta hlasů a ke zmiňovaným šesti mandátům. Před pěti lety, když byl jedničkou kandidátky Pavel Telička, byl výsledek hubenější (16,1 % a čtyři mandáty). Charanzová tehdy „urvala“ coby trojka kandidátky 8356 hlasů. Nyní mohla slavit triumf.

    Martina Dlabajová, Dita Charanzová a Lucie Kubovičová ve štábu ANO Martina Dlabajová, Dita Charanzová a Lucie Kubovičová ve štábu ANO | Blesk:Foto: Jakub Poláček (Blesk)

    A Charanzová dávala nepokrytě najevo nadšení z toho, jak to nakonec dopadlo. „Strašná radost, já jsem se dokonce vsadila a neočekávala jsem takhle velký výsledek, takže jsem prohrála večeři, ale mám samozřejmě hroznou radost, že máme takhle silný tým. Já jsem očekávala těch pět mandátů,“ řekla Blesk Zprávám v rozhovoru.

    „Dala jsem do toho opravdu všechno, najezdila jsem tisíce kilometrů po ČR a upřímně jsem měsíc vlastně neviděla svoje děti. A když máte malé děti a děláte politiku, tak bez rodiny, bez mého muže bych nebyla schopná to vůbec dělat. V tu chvíli jsem cítila, že to poděkování patří jim a i mé skvělé tchyni, která mi s dětmi pomáhá,“ říká europoslankyně.

    Při rozboru výsledků voleb se Charanzová pozastavila nad úspěchem Alexandra Vondry z ODS, který se do europarlamentu dostal z 15. místa kandidátky na druhé, ale i nad propadákem vládního partnera ANO – ČSSD přišla o všechna čtyři křesla v Bruselu a nezbylo jí žádné.

    „Alexandr Vondra vedl dlouho i svoji takovou individuální kampaň a upřímně mě to ani nepřekvapilo, já jsem si myslela, že přeskočí,“ říká Charanzová, která naopak čekala ještě lepší výsledek Pirátů. Co od nich v evropské agendě očekávat, to prý netuší.

    Propadáku ČSSD prý lituje. „To je asi na vyhodnocení pro sociální demokracii. Upřímně mě to mrzí, protože oba poslanci – jak pan Poc, tak Olga Sehnalová – patřili k těm, se kterými jsem ráda spolupracovala,“ říká Charanzová.

    Naopak dva mandáty pro SPD označila za nepříjemné. „To samozřejmě příjemná zpráva není. SPD pro mě je stranou, která volá i po tom, abychom odešli z EU, což si myslím, že pro ČR by byla katastrofa,“ upozornila lídryně ANO. SPD vytkla i „noviny, které podávaly lživé informace i o mé osobě“.

  • 2.Maxová: Kdo se bojí, nesmí do EU

    Poslankyně Radka Maxová, šéfka sněmovního sociálního výboru, bude v Bruselu nováčkem. V rozhovoru pro Blesk Zprávy komentovala, co ji dohnalo k tomu, aby kandidovala. A také co by ráda na poli EU prosadila a čemu se věnovala. Nepřekvapí, že jde hlavně o sociální otázky. 

    „Jsou to určitě ty rovné podmínky jak pro pracující, tak pro naše studenty. Zachování Erasmu, možná i jeho rozšíření. Erasmus Plus velmi dobře funguje. A chci samozřejmě i dělat určitou osvětu mezi obyvateli ČR, že EU je pro nás dobrá, ale potřebuje určité reformy. A samozřejmě se chci věnovat i problematice handicapovaných spoluobčanů,“ řekla Blesk Zprávám.

    „Já se těším trošku s obavami, protože to bude velká změna. Nejen pracovní, tak i rodinná. Ale věřím tomu, že kdo se bojí, nesmí do lesa,“ říká úsměvem ke svému chystanému přesunu ze Sněmovny do Evropského parlamentu.

    A ohledně změn pro rodinu dodává: „Mám jednoho syna – 23 let – ten je samostatný. Druhého syna mám třináctiletého, který je také už teď samostatný díky tomu, že jsem velmi často v Praze, ale budeme se muset domluvit na možné změně nějakých pravidel a fungování.“ 

  • 3.Novopečená i nastávající matka ve štábu

    Dvojici žen z ANO v Bruselu doplňuje Martina Dlabajová. Trojicí mužů, kteří se do Bruselu vydají hájit barvy ANO, jsou ekonom a manažer Martin Hlaváček, průmyslový manažer Ondřej Knotek a hlavní poradce delegace ANO v europarlamentu Ondřej Kovařík.

    Ve štábu spolu s nimi slavila postup mj. i novopečená maminka a středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová či těhotná mluvčí ANO Lucie Kubovičová, jejíž termín se rychle blíží, přesto se nadále účastnila i volebního finále. To místopředsedkyně hnutí Jermanová porodila v březnu malou Emu.

  • 4.Chybějící Monika a rušno kolem Jourové

    Kdo naopak ve štábu chyběl, byla Babišova manželka Monika. Ta s premiérem absolvovala výjezd na Slovensko, kde společně fandili v Bratislavě českým hokejovým reprezentantům v zápase o bronz proti Rusům. A paní Monika si nejen že oblékla český dres, ale také se vyfotila s hokejovou legendou – Jaromírem Jágrem. „Fandili jsme, ale nějak to nepomohlo,“ glosoval s úsměvem prohru Čechů na nájezdy premiér.

    Monika Babišová s manželem a premiérem Andrejem (vlevo) a hokejovou legendou Jaromírem Jágrem Monika Babišová s manželem a premiérem Andrejem (vlevo) a hokejovou legendou Jaromírem Jágrem | Instagram Moniky Babišové

    Zatímco Moničina neúčast se na štábu nijak neřešila, co se naopak řešilo, byla budoucnost další z „Babišových žen“ Věry Jourové, někdejší ministryně pro místní rozvoj a dnes eurokomisařky. KSČM tlačí na to, aby Jourová skončila, podobné hlasy se však ozvaly i z ČSSD.

    Babiš se však Jourové otevřeně zastal. „Paní Jourová je kandidát hnutí ANO na eurokomisaře, my jsme v koaliční vládě za ČSSD a jde o to portfolio, my bychom chtěli jiné portfolio, např. vnitřní trh (...) My nejsme v koalici s komunisty, my jsme v koalici s ČSSD, ve vládě je ČSSD a ne KSČM,“ uvedl Babiš. I Jourová by tak měla podobně jako Charanzová a Dlabajová v Bruselu dle Babišových představ pokračovat dál.

_karma_ ( 5. června 2019 10:51 )

Lidé v ČR jsou nepoucitelná svoloč.Vadí jim když je dobře a vše je jak má být! Procitnou až když bude zase zle a pozdě, ale to už na vás bude Babiš kašlat bando z Vaclavaku , Praha není ČR a 100 000 lidi není NIC. NIC!Jen tupá ovladatelná masa ovcí..
Tato nedozrálá a tupá horda zmanipulovanych blbcu ani neví že si pod sebou podřezava větev svou tupou debilitou!
Pane Babiš jste nejlepší premiér po roce 1989, nemáte se čeho bát. My kterých jsou miliony za vama stojíme a budeme stát vždy!

josefostravak ( 1. června 2019 21:07 )

Agrofert v čele s Babišem okrádá Evropskou unii a Česko zároveň. Pozor na Babiše, protože to co dělá je propaganda a populismus. Češi ale nejsou hloupí, aby těm jeho neustálým lžím o účelovce a kampani věřili.Dotačních problémů, které si současná vláda "agrofertu" přihrává je ještě víc, viz http­s://ec­ho24­.cz/a/­SVgxm/­dalsi-rana-pro-agrofert-v-cervnu-ma-dle-ctk-dorazit-jeste-jeden-audit-k-babisovi

panamira ( 28. května 2019 14:25 )

Ta plešatá hnědovláska chodí jak blbec s rukama v kapsách
a sakem přes ramena, jak baronka Lóhen Hóhen
a ta druhá blonďatá pitk@ co má nos jak nosorožec? To je výhra.

petr11 ( 28. května 2019 07:49 )

... Pražáci v tom na ulici udělají pořádek

Eisenbieger_Otto ( 28. května 2019 07:07 )

pekny holky chtivy makat ....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa