Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Severní Korea začala vyrábět svou první whisky. Má prý blahodárné účinky na zdraví

Autor: ČTK - 
29. května 2019
11:00

KLDR má svou první značku whisky, alkoholický nápoj chce společnost Samilpo na trh uvést ještě letos. S odvoláním na čínskou cestovní agenturu Mladý pionýr (YPT) to napsal zpravodajský server BBC. Destilát se bude prodávat v hranatých lahvích podobných skotské whisky Johnnie Walker, která je podle YPT v Severní Koreji známá.

Samilpo chce prodávat tři různé typy whisky, u označení lahví se také inspiruje u skotského výrobce. Budoucí zákazníky čeká čtyřicetiprocentní, dvaačtyřicetiprocentní a pětačtyřicetiprocentní verze, poslední je ale ještě v přípravné fázi.

Whisky Samilpo se podle YGT tento rok objeví v regálech obchodního domu Kwangbok, který prodává domácí i zahraniční výrobky severokorejské elitě. Láhev by měla stát v přepočtu téměř 350 korun.

Členové agentury, která organizuje zájezdy do Severní Koreje, měli možnost dva vzorky nového destilátu ochutnat. Podle výrobce má severokorejská whisky blahodárné účinky na zdraví, díky jedinečným aminokyselinám má snižovat negativní dopad alkoholu na organismus a pomáhat játrům.

Whisky od Samilpo není podle BBC jediným alkoholickým nápojem v Severní Koreji, který má podle výrobců zdraví prospěšné látky. V roce 2016 Severní Korea údajně vynalezla likér, který nezpůsobuje kocovinu. Nejprodávanější místní pivo zase prý zaručuje dlouhověkost.

Na Korejském poloostrově je nejoblíbenějším pitím sodžu, což je bezbarvý alkoholický nápoj vyráběný z rýže nebo ječmene.

Podle YPT má Samilpo, pojmenované podle stejnojmenného jezera na jihovýchodě země, v úmyslu první whisky prodávat i v zahraničí, což zatím znemožňuje politická situace. Na KLDR je uvalena řada mezinárodních sankcí, které se v posledních letech kvůli raketovým testům ještě zpřísnily.

prasatkopepicek ( 29. května 2019 11:33 )

Skoda, ze tam mistni komoussky dobytek jeste neemigroval...

Zobrazit celou diskusi