Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Po letech zase spolu: Obama zašel na pivo s „kámošem“ premiérem, hospoda se chlubí

Autor: Darina Jíchová - 
2. června 2019
21:00

Americký exprezident Barack Obama vyrazil do Kanady, kde měl promluvit o tom, jak se mu žije mimo Bílý dům. Obama si nenechal ujít možnost sejít se s kanadským premiérem Justinem Trudeauem, se kterým ho pojí nejen diplomatické, ale hlavně přátelské vztahy. Muži společně vyrazili do pivnice. Zprávu přinesl deník Daily Mail.

Obama a Trudeau se sešli v ottawském podniku Big Rig Brewey. O politicích je známo, že mezi sebou mají dobré vztahy, když mají možnost, zajdou na večeři. Kanadský premiér následně sdílel společnou fotku s exprezidentem na svých sociálních sítích. „Bylo skvělé si popovídat. Na viděnou příště,“ napsal Trudeau ke snímku na svém instagramu. 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Always great to catch up, @barackobama. À la prochaine!

Příspěvek sdílený Justin Trudeau (@justinpjtrudeau),Čen 1, 2019 v 6:33 PDT

Návštěvu světových politiků kometovala i pivnice. „Včera byl výborný den. Měli jsme tu čest pohostit Justina Trudeaua a Baracka Obamu. Naše dveře jsou otevřené a pípy roztočené pro všechny. Na zdraví!“ napsal Big Rig Brewey na svém twitteru.

Není jasné, co bylo tématem jejich hovoru. „Byl to neuvěřitelný den, jehož předmětem bylo přátelství a vzájemný respekt,“ uvedla Sophie Prescottová z Big Rig Brewey. „Jsme rádi, že jsme dvěma přátelům mohli poskytnout místo, aby dohnali ztracený čas.“ Podle listu The Huffngton Post si Trudeau objednal světlé pivo Alpha Bomb IPA, zatímco Obama si dal Canadian Amber.

„Mám tak trochu milostnou aférku s Kanadou,“ vtipkoval Obama o přátelství s Trudeauem v rozhovoru pro stanici CBS. Během svého projevu o životě po Bílém domu se exprezident vyhýbal tématu svého nástupce, Donalda Trumpa. „Před každou renesancí je doba temna,“ řekl pouze.

Přátelství plné vtípků

Trudeau a Obama se poprvé setkali na summitu APEC v roce 2015, tam si tehdy nově zvolený pohledný premiér vysloužil přezdívku „sexouš“, Obama si ze svého kolegy začal okamžitě utahovat. To byl počátek jejich přátelství. „Chtěl bych poznamenat, před 7 lety, když jsem se stal prezidentem, neměl jsem žádné šediny. Takže rada pro tebe: Jestli nechceš skončit jako já a přijít o svůj titul sexouše, začni si vlasy barvit co nejdřív,“ poradil Obama Kanaďanovi.

„Kde že je teď Stanley Cup? Slyšel jsem dobře, že v Chicagu? V mém městě?“ utahoval si Obama z Trudeaua o rok později v Bílém domě. Trudeau samozřejmě Obamovi oplácí stejnou mincí a pár sdílí mnoho „interních vtípků“. Oproti tomu vztah mezi kanadským premiérem a současným prezidentem Trumpem je podle zdrojů napjatý.

Zobrazit celou diskusi