Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Ruské úřady chtějí šmírovat i uživatele z mobilní seznamky Tinder

Autor: ČTK, lan - 
3. června 2019
23:32

Ruské úřady v pondělí oznámily, že zařadily oblíbenou seznamovací aplikaci Tinder na seznam sítí, po kterých požadují informace o osobních údajích uživatelů. Ve svém prohlášení o tom informovala ruská cenzurní instituce Roskomnadzor. Údaje o uživatelích již Moskva žádá například po sociálních sítích Facebook či Twitter.

Nejnovější krok je součástí širších snah ruských úřadů o regulaci internetu, poznamenala agentura Reuters.

Tinder bude mít nově povinnost uchovávat veškerá data o uživatelích, ale i jejich zprávy, zvukové nahrávky či videonahrávky na serverech uvnitř Ruska po dobu minimálně šesti měsíců. A například ruská tajná služba FSB bude moci požádat o jejich předání.

Dosáhnou toho pokutou

Roskomnadzor chce dosáhnout toho, aby veškerá data, která jsou uložena na serverech globálních komunikačních sítí, byla uložena v Rusku. Nemá ale příliš možností, jak k tomu globální komunikační sítě donutit.

Zatím mohou ruské soudy pouze uložit pokutu v hodnotě do 5000 rublů (asi 1800 Kč). Twitter i Facebook letos již podobnou pokutu dostaly.

Alternativou je už jen uzavření služby, což by nejspíš mezi miliony ruských uživatelů vyvolalo skandál.

LinkedIn už zablokovali

O technické obtížnosti takového zásahu navíc svědčí nedávná kauza komunikační sítě Telegram, kterou se před rokem snažil Roskomnadzor zablokovat pro údajné porušení zákona. Díky zajištění alternativního provozu ale podstatná část sítě tehdy zůstala funkční.

Vzdorovat se snažila i sociální síť LinkedIn, nicméně neměla tolik štěstí, poznamenala agentura AP. Požadavek na uchovávání osobních dat ruských uživatelů na serverech v Rusku síť odmítla a v roce 2016 soud rozhodl o jejím zablokování.

 

asijo ( 4. června 2019 02:17 )

Tam to za chvili bude vypadat ve šmírování jako v USA.

Zobrazit celou diskusi