Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Trump jednal s Mayovou. Premiérku rozesmál u dveří, kde se nedávno rozplakala

Aktualizováno -
4. června 2019
16:37
Autor: ČTK, smet, tva - 
4. června 2019
12:30

Donald Trump dnes v poledne v sídle britských premiérů v Downing Street 10 zahájil pracovní jednání s britskou premiérkou Theresou Mayovou. Prezident na něm podle Bílého domu hodlá projednat budoucí obchodní vztahy obou zemí po odchodu Británie z Evropské unie a chce upozornit premiérku na rizika spojená s využíváním služeb čínské firmy Huawei. Mayová by měla zdůraznit význam pařížské dohody o ochraně klimatu. K jakým závěrům ale dospějí, je vzhledem k premiérčině neutěšené politické budoucnosti nejisté.

Mayová, která nedokázala Británii vyvést z EU na základě referenda z roku 2016, s Trumpem jedná nedlouho před svým odchodem z vedení Konzervativní strany i britské vlády. Trump dává najevo, že její postup při dojednávání podmínek brexitu neschvaluje a jako jejího nástupce otevřeně podporuje bývalého šéfa diplomacie Borise Johnsona. Ve víkendovém rozhovoru s deníkem The Sun Trump řekl, že Johnson by byl velmi dobrý premiér. Nevyloučil ani setkání s Nigelem Faragem, militantním vůdcem unijních odpůrců.

Vztah Trumpa k brexitu označuje část britského tisku za nejsledovanější téma návštěvy. Schůzka s Johnsonem nebo Faragem, kterou šéf Bílého domu před odletem nevylučoval, se zatím neuskutečnila a oba politici si údajně stěžují, že se je Mayová během Trumpova pobytu snaží izolovat. Televize Sky News dnes zveřejnila nepotvrzenou zprávu, že se Trump setká s ministrem životního prostředí Michaelem Govem, jedním z favoritů na post budoucího ministerského předsedy.

Na tiskovce mluvil prezident o NATO i Huawei

Americký prezident Donald Trump v úterý na společné tiskové konferenci s britskou premiérkou Theresou Mayovou uvedl, že Spojené státy jsou připraveny dojednat s Británií „úžasnou“ obchodní dohodu, jakmile země opustí Evropskou unii. Obě země podle šéfa Bílého domu mohou objem vzájemného obchodu zdvojnásobit až ztrojnásobit.

Trump rovněž uvedl, že s britskou ministerskou předsedkyní mluvil o čínské telekomunikační firmě Huawei, kterou americké zpravodajské služby podezírají z napojení na čínskou špionáž. Na otázku, zda by Washington v případě, že Londýn umožní Huawei účast na budování sítí 5G, přerušil sdílení zpravodajských informací s Británií, ale přímo neodpověděl.

Donald Trump během návštěvy Velké Británie (4. 6. 2019) Donald Trump během návštěvy Velké Británie (4. 6. 2019) | Reuters

Dodal, že „žádné omezován“ v budoucnu nevidí. „Ohledně Huawei a všeho dalšího se zcela jistě dohodneme,“ řekla hlava USA.

Trump také zopakoval, že členské země NATO „musí plnit své závazky“, a ty, které dosud nezvýšily armádní výdaje na stanovená dvě procenta HDP, by tak měly učinit. „Nemají na výběr,“ uvedl Trump.

Mayová předtím připustila, že s Trumpem se neshodli na některých tématech, jako jsou klimatické změny a Írán. Šéfka britské vlády zdůraznila, že Londýn stále podporuje mezinárodní dohodu o íránském jaderném programu, od níž USA loni odstoupily. Podobně Británie podle Mayové podporuje pařížskou klimatickou dohodu, kterou Trump odmítá.

Oba politici na úvod tiskové konference připomněli oběti spojenecké invaze v Normandii v roce 1944. Svět si v těchto dnech připomíná 75. výročí operace; Trump se chystá na oslavy do Francie.

Trump přemlouval Mayovou, aby ještě zůstala

Televize CNN označila Mayovou vzhledem k jejímu brzkém odchodu z funkce za „chromou kachnu“ a upozornila, že v programu Trumpovy návštěvy není setkání s premiérkou mezi čtyřma očima. Oba státníci se dnes scházejí u kulatého stolu za přítomnosti četných britských ministrů, z nichž by mohl vzejít budoucí předseda britské vlády.

Novináře proto zaujala Trumpova volba slov při dopoledním jednání i se zástupci podnikatelské sféry, ke kterému měla média přístup. „Nevím přesně, jak to máte načasované (odchod), ale ještě zůstaňte, pojďme se dohodnout,“ řekl Mayové k nadcházejícím obchodním vyjednáváním. Ministerská předsedkyně přitom premiérskou funkci opustí pravděpodobně už na konci července.

Podle politického zpravodaje BBC Normana Smithe měl nicméně tento výrok pouze zdvořilostní význam. „‚Bylo by skvělé, kdybych mohl dohodu uzavřít s vámi‘, tohle doopravdy říká. (...) Prostě se jí to jen snaží trochu usnadnit,“ komentoval událost.

Podle listu The Washington Post se americký prezident zatím během svého pobytu v Londýně politickým tématům spíš vyhýbal a soustředil se na polemiku se svými odpůrci, zejména s londýnským starostou Sadikem Khanem. Tématu brexitu se zatím šéf Bílého domu nedotkl, upozornil list. „Je to obvyklý scénář. Před odletem do ciziny nešetří jízlivými komentáři a vyvolává kontroverze a chaos. Jakmile přistane, jen zřídka se snaží ovlivňovat světové události,“ napsal The Washington Post.

Mayová předala Trumpovi jako dar reprodukci Atlantické charty, společného prohlášení států bojujících proti nacistickému Německu, vydané na konferenci v Londýně 14. srpna 1941. Dokument, který visel na zdi válečného britského premiéra Winstona Churchilla, položil základ principům volného obchodu a kolektivní bezpečnosti v poválečném uspořádání západní Evropy a USA.

mandat ( 4. června 2019 20:05 )

Anglicani nerespektuji rozhodnuti svych obcanu, protahuji umyslne vystoupeni z EU, za to by meli jit vsichni do vezeni.Donald je cool a na jejich etiketu kasle.

PPP150WW ( 4. června 2019 12:43 )

Né že by na tom záleželo, ale dneska to umorné vedro, ty tropy té lůze demonstrujici na Vaclavaku ze srdce přeju
Užijte si to komedianti a kavarenská žumpo milion chca.nek
Já si užívám střešního bazénu na Šumavě , pivko, stín a mňamky, tak hurá pitomci na Václavak

Zobrazit celou diskusi