Smíchov a pivovar Staropramen, to je spojení platící již 150 let. Oslavy se uskuteční na pivovarském dvoře, pod komínem, ve varně i v přilehlých ulicích. Pivo poteče z desítek kohoutů a na pódiu se vystřídá několik známých českých hudebních skupin. Smíchovem se navíc rozlehne třesk – přípitek – na dalších 150 let dobrého piva a na nezaměnitelnost české hospodské kultury. Sousedé ze Smíchova, Pražané a všichni příznivci značky se mohou od 13 hodin těšit na rozmanitý doprovodný program.

Největší hospoda v Praze

Vstupenka v hodnotě symbolických 150 korun otevře zájemcům dveře do největší hospody se zahrádkou v Praze. Účastníci oslav budou mít příležitost ochutnat bohaté portfolio piv Staropramen v místech, kde čeští sládci vaří pivo již 150 let. „Letošní výročí bychom rádi oslavili se všemi blízkými. Obdobně jako při zrodu pivovaru se z pivovaru ozve třesk, protože si smíchovským pivem společně připijeme na jeho dalších 150 let,“ láká na akci vrchní sládek pivovaru Staropramen Zdeněk Lux. Slavnosti Smíchova budou současně první příležitostí, kde si mohou zájemci pořídit novou publikaci Smíchov sobě – velký příběh smíchovského pivovaru.

Oslava svébytné hospodské kultury

Staropramen dlouhodobě usiluje o zachování osobité české hospodské kultury, které chce vzdát touto událostí hold. Na akci bude připraveno typické hospodské občerstvení a po celé odpoledne je naplánován bohatý kulturní program. „Naše velká hospoda i výročí si zaslouží pořádně oslavit, a to by nešlo bez té správné hospodské muziky, která krásně doplňuje a současně oslavuje pivní kulturu a její rituály. Co by to ale bylo za oslavu bez významných hostů, proto na hlavním pódiu vystoupí několik českých kapel jako Hudba Praha, Mydy Rabycad či PSH,“ doplňuje manažerka značky Staropramen Petra Chovancová a dodává, že návštěvníci budou mít možnost zahrát si některou z hospodských her jako jsou karty, šipky, šachy nebo stolní fotbal. V průběhu odpoledne se navíc uskuteční losování o lednici Smeg, kterou lze také vyhrát ve spotřebitelské soutěži.

Bohatý doprovodný program

Připraveny jsou oblíbené prohlídky návštěvnického centra i exkurze do interiérů pivovaru pod vedením smíchovských sládků. „Nechceme pivní kulturu a její rituály pouze oslavovat. Je potřeba si vše pořádně zažít a utvrdit se nejen ve svých vlastních rituálech, ale i znalostech. Lidé se seznámí s činnostmi, které práce v pivovaru obnáší,“ vysvětluje Chovancová s tím, že během workshopů v Pivovarské škole se veřejnost dozví, jak pivo správně načepovat a párovat s nejrůznějšími pokrmy. Zpřístupněna bude nejen stará a nová varna, ale také 13. komnata pivovaru. Účastníkům se naskytne jedinečná příležitost vyhlídky na Prahu z CK tanků a milovníky silných strojů i vyznavače adrenalinu potěší svou motoshow Miroslav Lisý. Staropramen klade velký důraz na spolupráci s nejrůznějšími organizacemi či spolky, proto se do příprav Slavností zapojili i významní partneři pivovaru. Festival Letní Letná představí akrobatické vystoupení a v rámci výstavy strojů Harley-Davidson bude možné si zapůjčit některou z motorek. Chybět nebude ani sportovní vyžití, ve spolupráci s fotbalovou ligou Hanspaulka bude připraven fotbálek tři na tři a díky ragbistům z klubu Tatra Smíchov se mohou zájemci těšit na aktivity spojené s jedním z nejtvrdších sportů.