John Moore pochází z oblasti Dallasu v Texasu. S fotografií začal koketovat v 16 letech na střední škole. Měl podle vlastních slov štěstí na učitelku, která mu pomohla odhalit vášeň pro fotožurnalistiku. Pracoval pro studentské noviny a jako profesionál postupně pro společnosti Associated Press a Getty Images, kde je dodnes.

„Většinu své kariéry pracuji mezinárodně. Více než 10 let se soustředím zejména na problematiku imigrace. Žil jsem 8 let v Latinské Americe. Porozuměl jsem spoustě důvodů, proč lidé opouštějí své domovy a hledají nový život v jiné zemi. Začal jsem se zajímat o problematiku z opačné strany hranice,“ sdělil k volbě tématu pro své fotografie John Moore.

Po návratu do Spojených států amerických měl úspěšný fotožurnalista unikátní zkušenosti, které mohl při své práci zohlednit. „Chtěl jsem ukázat lidskost a komplexitu toho problému,“ vysvětlil Moore.

Sandra a Yanela

Vítězná fotografie aktuálního ročníku World Press Photo vznikla loni 12. června, kdy John Moore dostal povolení fotografovat na americko-mexických hranicích americkou hraniční stráž při práci. Učinil tak mnohokrát před tím. Bylo to ale poprvé po okamžiku, kdy současná vláda prezidenta Donalda Trumpa zavedla nové nařízení s nulovou tolerancí, jejíž součástí je i silně medializované oddělování rodičů imigrantů od svých dětí.

World Press Photo 2019
Autor: Mario Cruz

„Povolili mi jít na jedno odpoledne a večer. Fotografoval jsem na hranicích poblíž městečka McAllen, když lidé přecházeli řeku, která rozděluje Mexiko a Spojené státy americké. Fotografoval jsem, když přišla skupina žen a dětí a agenti je zatýkali,“ popsal okamžiky vzniku fotografie John Moore. Mezi zatýkanými lidmi byla také Sandra Sanchezová z Hondurasu se svou dvouletou dcerkou Yanelou, která na snímku pláče. Žena i dítě byly následně zatčeny.

„Velice se mi ulevilo, když jsem o týden později zjistil, že matka s dcerou jsou stále spolu. Strávily několik týdnů v zadržovacích zařízeních. Poté byly propuštěny, aby čekaly na soudní proces týkající se případného poskytnutí azylu. Obě v tuto chvíli stále čekají. Jsou uprostřed dlouhého a frustrujícího procesu o imigrační azyl,“ prozradil fotograf.

Další příběhy

Událost z americko-mexického pohraničí není jediným imigrantským příběhem, který John Moore vizuálně popsal. Jako další uvedl několik let starou jízdu na střeše vlaku, kterou fotožurnalista podstoupil společně s imigranty ze Střední Ameriky.

Letošní ročník má i české zastoupení - World Press Photo 2019, Michael Hanke
Autor: Michael Hanke

„Těmto vlakům říkají ‚The Beast‘ (česky bestie, pozn. red.), protože je to nebezpečný způsob cestování. Během cesty, která trvá spoustu hodin, mnoho imigrantů usne. Kriminální gangy je pak shazují dolů z vlaků,“ uvedl John Moore, který se podle vlastních slov snaží tyto příběhy podávat vždy z více úhlů pohledu. „Jako žurnalisté chceme být objektivní, ale objektivita je obtížná, protože máme vlastní životní zkušenosti. Myslím, že je stále možné být fér, když vyprávíme naše vizuální příběhy. A to se snažím dělat,“ dodal Moore.

Cena absolutního vítěze World Press Photo není prvním oceněním, které John Moore získal. Je mimo jiné také držitelem prestižní Pulitzerovy ceny. Fotografie nejen tohoto autora, ale i mnohých dalších úspěšných fotožurnalistů můžete vidět na výstavě, kterou v centru Prahy v prostorách Staroměstské radnice pro veřejnost zprostředkovává organizace Czech Photo.

Kde: Staroměstská radnice, Praha 1
Kdy: 6. – 30. června 2019 každý den od 10:00 do 19:00 hodin
Za kolik: základní vstupné 150,- Kč, snížené vstupné 80,- Kč

Fotogalerie
8 fotografií