Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Melania Trumpová okouzlila veterána (93). „Být tak o 20 let mladší,“ laškoval

Autor: Darina Jíchová - 
6. června 2019
11:30

První dáma Spojených států Melania Trumpová (49) se ve středu po boku manžela, prezidenta Donalda Trumpa, a dalších státníků včetně českého premiéra Andreje Babiše zúčastnila prvního dne oslav 75. výročí Dne D. Trumpová se během recepce dala do řeči s veteránem (93), kterého evidentně ve svém světlém kabátku okouzlila. „Kdybych byl tak o 20 let mladší,“ posteskl si pamětník, uvedl deník Daily Mail.

Válečný veterán Thomas Cuthbert z anglického Essexu si během oslav Dne D zaflirtoval s americkou první dámou. „Kdyby nebylo vás a já byl o 20 let mladší,“ obrátil se na prezidenta Trumpa. „Zvládl byste to, o tom není pochyb,“ reagoval na jeho komentář Trump, zatímco jeho manželka veterána obdarovala úsměvem. „A tohle je vaše žena? Je tak pěkná, že?“ pokračoval pamětník. 

Cuthbert za svou roli při vylodění spojenců v roce 1944 dostal před dvěma lety nejvyšší francouzské vojenské ocenění Řád čestné legie. I přes svůj vysoký věk se veterán na oslavách dobře bavil, kromě obdivování Trumpové si také zavtipkoval s královnou Alžbětou II. a s princem Charlesem promluvil o své službě u námořnictva.

Veterán: Trump není takový jako v televizi

„Překvapil mě, není takový, jaký se zdá být v televizi. Je jako jeden z nás. A jeho paní, ta je velmi příjemná,“ popsal Cuthbert Trumpovy. Americký prezident se nechal slyšet, že pro něj byla čest setkat se s veterány. Zároveň jim poděkoval za jejich hrdinství.

Cuthbert rovněž pobavil královnu, britská panovnice se na konci jejich hovoru rozesmála. Veterán ji vyprávěl, jakou měl při vylodění funkci. Uvedl, že sloužil na válečném tankeru a jeho úkolem bylo zásobovat lodě palivem. Královna Alžběta II. ho zaujatě poslouchala. „Myslela jsem, že mi řeknete, že jste měl bombu,“ prohlásila, načež se všichni kolem včetně jí samé a Cuthberta začali smát.

Královna Alžběta II. s válečným veteránem Thomasem Cuthbertem. Královna Alžběta II. s válečným veteránem Thomasem Cuthbertem. | Reuters

S princem Charlesem veterán rozebíral službu u námořnictva, Cuthbert se svěřil tím, že trpěl mořskou nemocí. „Zápach paliva a k tomu zvracející lidé, to muselo být strašné,“ řekl následník britského trůnu. „Sloužil jsem na lodi a vždycky jsem měl mořskou nemoc, byli tam lidé, kteří byli naprosto v pořádku a roznášeli nám polévku,“ zavzpomínal veterán.

Tanker jako plovoucí bomba

Cuthbert plul na tankeru, co v roce 1944 doprovázel lodě plující z přístavu Poole a následně kotvil mezi plážemi s krycími názvy Utah a Omaha, pak se přesunul k plážím s kódy Gold, Juno a Sword. „Často jsme byli pod těžkou palbou Němců, bylo to riskantní, byli jsme v podstatě plující bomba,“ popsal situaci. „Byl jsem a stále jsem hrdý na to, že jsem se podílel na operaci Overlord a na osvobození Francie,“ dodal na závěr Cuthbert.

a-z- ( 6. června 2019 13:12 )

Copak, chodíš na cévkování?

Zobrazit celou diskusi