Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zvířecí politika: Putin vzal prezidenta na pandy, oba vychvalovali vzájemné vztahy

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
6. června 2019
19:48

Čínský prezident Si Ťin-pching se v Moskvě setkal s ruským vůdcem Vladimirem Putinem, který s uznáním poukázal na „bezpříkladný rozvoj dvoustranných vztahů“ umožňující vzájemně využívat konkurenčních výhod partnera. Čínský prezident Putina označil za „nejlepšího přítele Číny“, Si se v Moskvě zastavil cestou do Petrohradu, kde bude v pátek jedním z hlavních řečníků na mezinárodní investiční konferenci. Prezidenti v Moskvě navštívili zoo, kde jsou také pandy, které Rusku zapůjčila právě Čína, napsal deník Daily Mail.

„Prezident Putin je pro mě a Čínu nejlepší přítel,“ řekl Si novinářům na tiskové konferenci. „Rozhodli jsme se, že naše diplomatické vztahy posuneme o stupeň výš, znásobíme vzájemnou podporu a asistenci mezi našimi zeměmi,“ pokračoval Si. Čínský prezident se uchýlil k „pandí politice“ a na znamení dobrých vztahů s Moskvou věnoval tamní zoo dvě pandy. 

Ruský prezident Putin v Moskvě hostil čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Zašli se podívat i na pandy. Ruský prezident Putin v Moskvě hostil čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Zašli se podívat i na pandy. | Reuters

„Je to symbol speciálního respektu a důvěry, které mezi sebou máme. Když mluvíme o pandách, vždy se nám objeví úsměv na tváři,“ Putin svému čínskému protějšku za zapůjčení zvířat poděkoval.

Putin řekl, že hodnotu vzájemné výměny zboží mezi Čínou a Ruskem za rok 2018 odhadoval na 2,2 bilionu korun, ale skutečnost je ještě vyšší a čítá skoro 2,5 bilionu korun. „Čína je nejdůležitější obchodní partner Ruska,“ prohlásil Putinův poradce Jurij Ušakov. V prvním letošním čtvrtletí objem obchodu dál vzrostl o 3,4 procenta. Návštěvu Si Ťin-pchinga v Rusku označil Putin za „klíčovou událost“ roku. Formálním důvodem je 70. výročí navázání vzájemných diplomatických styků.

Si se v Rusku zúčastnil slavnostního otevření provozu pobočného závodu čínské automobilky Great Wall Motor v Tulské oblasti jižně od hlavního města.

Den D není třeba přeceňovat

Prezidenti Ruska a Číny se v Moskvě setkali v době, kdy si řada západních státníků v Británii a Francii připomíná 75. výročí vylodění spojenců v Normandii. Putin na oslavy pozván nebyl, do Ruska podle agentury Interfax přišlo jen neadresné pozvání.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí v Moskvě prohlásila, že Rusko uctívá památku obětí normandské operace, ale přínos západní fronty na porážce nacismu by se neměl přeceňovat. „Vylodění v Normandii nemělo podle historiků zásadní vliv na výsledek druhé světové války. Byl už předurčen vítězstvími Rudé armády, především u Stalingradu a Kurska,“ řekla mluvčí Marija Zacharovová.

 

Taurus70 ( 7. června 2019 10:48 )

Svata pravda ,nebyt Sovetu nikdo z tech prastenych trollu by tady netrousil ta sva moudra Cesky narod by neexistoval😵😵

Zobrazit celou diskusi