Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dovolenkový ráj řeší invazi nebezpečných žahavců. Lidem ublíží i po své smrti

Autor: Mii - 
8. června 2019
19:40

Problém s přemnoženými měchýřovkami portugalskými řeší v posledních dnech několik pláží ve Španělsku. Jde o extrémně nebezpečné žahavce s chapadly dlouhými až tři metry. Jejich žahnutí je mimořádně bolestivé a může skončit smrtí. Jedna turistka se minulý týden požahala, s otokem ruky a obličeje skočila v nemocnici.

Žena se podle španělského serveru Informacion požahala na pláži v oblíbeném dovolenkovém resortu Costa Blanca. Měchýřovka se o ní lehce otřela svým dlouhým chapadlem, i to ale stačilo, aby půlka jejího těla otekla a vyžadovala okamžitou lékařskou pomoc. Tato reakce na požahání je běžná, doprovází ji silné bolesti. U alergiků může nastat smrt.

Místní úřady o problému ví, pověření pracovníci každý den pláže obchází a pokud medúzu uvidí, odnesou ji. Pobřežní stráž dokonce nasadila drony, kterými monitoruje situaci. Díky tomu například zjistila, že jen o minulém víkendu několik měchýřovek vyplavilo moře v letovisku Benidorm.

Žahavci tohoto typu se běžně vyskytují u přístavního města Cadiz, které si vybírají pro své rozmnožování. Pobřežní mořské proudy je ale často mohou odnést i stovky kilometrů mimo, tudíž k populárním turistickým destinacím.

Měchýřovky jsou nebezpečné i po smrti

Podle zástupce mořského muzea Aula del Mar z města Málaga představují měchýřovky riziko i tehdy, když jsou mrtvé. „Varujeme lidi, aby na tvory nesahali, ani když jsou vyplavení na pláži nebo mrtví. Požahání může být velmi vážné,“ upozorňoval zástupce.

„Chapadla se mohu oddělit od těla a stále žahat. Největší riziko panuje pro domácí mazlíčky a děti,“ dodal.

Sledujte vlajky na plážích

Jak nebezpečné požahání měchýřovkou může být, ukazuje případ z roku 2010. Italka Maria Furcasová (69) se tehdy požahala do nohy v Sardinii a zemřela. Záchranáři uvedli, že utrpěla anafylaktický šok a nepomohl ani okamžitý zásah zdravotníků.

I kvůli Furcasové se přítomnost medúz bere v evropských dovolenkových resortech velmi vážně. Pokud je výskyt měchýřovek příliš velký, na pláži je vyvěšena červená vlajka a lidi nemohou vstoupit do moře. Španělská média uvádí, že od letošního března jsou měchýřovky pozorovány v letoviscích San Juna, Aernales, El Pinet, La Marina, Calp a Elche.

kjpetrr ( 9. června 2019 12:05 )

[[-Najít nahe zeeny ve vaší oblasti na toto : da.gd/nahe

ostuda ( 8. června 2019 21:50 )

tyhle modrý pr cgumy se válely i na pláži u miami na floridě, nikdo to neřešil, natož aby to sbírali. fuj!

Zobrazit celou diskusi