Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rusko chystá „správnou“ verzi Černobylu. Vinu za výbuch v ní hází na Američany a CIA

Autor: Darina Jíchová - 
7. června 2019
12:05

Po grandiózním úspěchu dramatické minisérie Černobyl z koprodukce americké HBO a britské Sky ruská stanice NTV oznámila, že chystá vlastní seriál, který se bude věnovat jaderné katastrofě z dubna 1986. Ruská verze podle režiséra ukáže, co se skutečně v černobylské jaderné elektrárně stalo, i to, co se dělo poté. V zápletce jako „pravý“ viník katastrofy budou vystopovat Američané a CIA, uvedl deník Daily Mail.

Režisér Alexej Muradov oznámil, že natáčení už začalo, momentálně se prý točí v Bělorusku. Minisérie Černobyl od HBO vzbudila mimořádný zájem diváků, pochvalu sklidil i od jaderných vědců. Jak napovídá název, seriál se věnuje největší jaderné katastrofě v dějinách lidstva, ke které došlo 26. dubna 1986 v sovětské elektrárně Černobyl na Ukrajině.

Ačkoli je ukrajinský Černobyl jedním z nejradiokativnějších míst na Zemi, zavítají tam ročně tisíce turistů. Ačkoli je ukrajinský Černobyl jedním z nejradiokativnějších míst na Zemi, zavítají tam ročně tisíce turistů. | profimedia

Západní verze ukázala, co k nehodě vedlo i co po ní následovalo, včetně detailního popisu toho, jak vypadá otrava radiací, i toho, jak se tehdejší sovětská vláda snažila katastrofu nejen zbagatelizovat, ale hlavně utajit. Seriál rovněž dokumentuje následné vyšetřování celé události. Seriál Černobyl zaujal i ruské publikum.

Režisér pracuje s teorií, že za výbuchem je CIA

Ne všichni Rusové však dílo HBO přijali s nadšením, jejich odpovědí má být seriál z produkce NTV. Podle informací deníku Daily Mail bude hlavním „záporákem“ agent americké CIA, který způsobí výbuch čtvrtého reaktoru. Zápletka bude postavená na boji KGB a CIA.

„Jedna z mnoha teorií, která se pojí s explozí v Černobylu, tvrdí, že se mezi zaměstnance elektrárny infiltroval agent CIA. Někteří historici dokonce nepopírají to, že v den neštěstí byl tento agent přímo na místě,“ sdělil Muradov listu Moscow Times.

K výbuchu černobylského reaktoru č. 4 došlo po neúspěšné technické zkoušce, míra radiace, která se postupně rozšířila nad půlku Evropy, v nejbližším okolí několikanásobně přesahovala sílu bomb svržených na japonská města Hirošima a Nagasaki na konci 2. světové války. Podle oficiálních sovětských a ruských záznamů havárie připravila o život 31 lidí, nepřímo se však spekuluje o 4 tisících mrtvých. Tento počet neustále narůstá.

Seriál financuje ministerstvo

Neexistují žádné prokazatelné důkazy, že za nehodu nese odpovědnost CIA, nebo že se jeden z jejich agentů dostal mezi zaměstnance Černobylu. Podle časopisu Hollywood Reportr natáčení ruského seriálu zčásti financuje ministerstvo kultury, které NTV poskytlo 10 milionů korun. Datum jeho premiéry zatím není známé.

Video  Elektrárna v Černobylu  - Marian Balog, Tomáš Sovinsky
Video se připravuje ...

krtek. ( 13. června 2019 18:03 )

kdyby jen to , zrušili atoly, miliony km2 a zamořené moře pokusama, jak rusaci posilali vojaky aby koukali na hříbky atd.

illyria ( 7. června 2019 13:47 )

Ani bych se moc nedivila, že to tak bylo...

pupak_1 ( 7. června 2019 13:14 )

Měli jednu poslat na Moskvu a byl by klid.

deratizater ( 7. června 2019 13:11 )

Američani by měli držet huby neb oni zhodili na nevinné civilisty v Hirošimě a Nagasaki jaderné bomby a to zcela úmyslně zatím co v Černobylu nebo i Fukušimě se jednalo o jiné katastrofy

Zobrazit celou diskusi