Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Pedofilní vrah před 32 lety znásilnil a podřízl Haničku (†11). Nebezpečný sadista zůstane v Bohnicích

Autor: dce - 
3. června 2021
13:58

Nález podřezané a znásilněné Haničky (†11) před 32 lety otřásl Prahou. Ležela ukrytá v křoví s taškou rozsypaných třešní, které šla nasbírat, asi aby potěšila maminku. Její vrah se po pár dnech na polici přihlásil sám, strážci zákona ho ale tehdy už podezřívali. Zdeněk Moré (72) se totiž na místě činu obnažoval před dětmi a ty si ho velmi dobře pamatovaly. Obvodní soud pro Prahu 8 mu ve středu o další dva roky prodloužil ústavní sexuologickou léčbu. 

Otřesná událost se odehrála 7. června 1989. Jedenáctiletá Hanička vyrazila odpoledne do libeňského sadu Třešňovka natrhat právě dozrávající třešně. "Tak co, natrhala sis jich dost?" ozvalo se zpod žebříku, na kterém stála. Ptal se ji tehdy jednačtyřicetiletý Zdeněk Moré. Dívka se ho bála a strachovala se i slézt ze stromu. Chtěla využít chvíle, kdy kolem procházel mladík, ale než slezla, byl už pryč.

To byla pro Morého skvělá šance. Podle iDnesu ho vzrušilo, jak se dívce vyhrnuly tepláky a odhalilo se jí spodní prádlo, později se ohnula pro popadané třešně a tím měl jasno. "Jak se pro ně ohnula, tak to na mě přišlo. V prostoru třešňovky bylo takové divné ticho a to na mě spolu s pozicí poškozené silně zapůsobilo. Přiblížil jsem se k ní potichu zezadu, chytil jsem ji loktem za krk, přimáčkl k tělu a pozvedl ze země. Potom jsem se s ní několik metrů prodíral křovinami," stojí v policejním protokolu.

Moré dívenku znásilnil a pak z kalhot vytáhl sadařský nůž, který jí zabodl zboku do krku. Podřízl ji a teplá krev, která se mu vyvalila na ruce, ho znovu vzrušila. Dívku ukryl v křoví a krev si z rukou olízal.

O dva dny později našel tělo dívenky spolužák, Morého policie začala podezřívat díky několika svědeckým výpovědím dětí, které se v okolí pohybovaly. Navíc ho tam neviděly poprvé. "Toho chlapa jsme tam vídali často a vždycky kousek od nás si stáhl kalhoty, vytáhl přirození a něco s ním dělal. Při tom se na nás koukal. Nevadilo mu, že ho vidíme," popsal čtrnáctiletý Michal.

Moré tehdy ještě nařčení z vraždy odmítl, po pár dnech se ale sám doznal. Trestu smrti unikl jen o vlásek, dostal 25 let natvrdo.

Moré, u nějž byla diagnostikována pedofilie, sadismus, slaboduchost a také těžká porucha osobnosti, strávil ve vězení už celkem dvě třetiny života, před vraždou Haničky za různé jiné delikty. Posledních osm let žije v bohnické léčebně, ve středu soud řešil znovu po dvou letech možnost jeho propuštění. Ani tentokrát ho však na svobodu neposlal - podle soudce Petra Fassatiho u něj prognóza není zatím příznivá, sám Moré s prodloužením léčby souhlasil. Další možnost propuštění bude mít za dva roky.

petrsemerad35 ( 13. dubna 2020 11:35 )

diky Vaclavu Havlovi,a doufam že se ten s***syn ven nedostane....kvuly takovym bezpateřnim lidem jako jste vy

petrsemerad35 ( 13. dubna 2020 11:33 )

Na by mě zajimalo jak jste se k tomu všemu dostal jednak to bylo vše jinak než tady píšete a mohu řici že si to pamatuji velmi dobře!!!!!Protože Hanička byla moje sestřenice,a tahle zruda co eště nechcipla a živí ho debilni státní zařizení kde ma defac to volnej pohyb ....ale spiš mě zajimate vy,protože moje teta pořad žije a dodnes se s toho nedostala a vy si dovolite to davat a estě psat jinak než to bylo!!Protože on to měl připraveny několik měsicu do předu bylo to uchyl co nás jako děti pozoroval,tak žě to řeknu takhle byl to uchyl kterýmu bylo jedno jestly to je holčička nebo kluk,ale vim jedno že měl dostat trest smrti a unikl jen kvuly

naidka ( 7. června 2019 21:14 )

Fotka je z úplně jiného případu, to jsou asi ty dvě stopařky, Plesk informoval.

buban ( 7. června 2019 21:00 )

Tedy ne,že bych se zastávala pleskových brkopišců-oni jen obšlehli článek z i-heute,kde o tomto případu bylo,tuším,že včera,psáno,že maminka oběti s tím souhlasila.Zkuste občas číst i jinde.

e.lesanova ( 7. června 2019 20:20 )

A vy, totální mediální špíno, dáváte "fota" v médiích...???? její příbuzní ještě žijí?? sama šílená smrt a vy si dovolujete něco takového stále medializovat a ještě dokládat fotografiemi vykradenými ze spisů ?? zvracejte nad sebou každý den. "redaktoři"...a doufám, že karma vám to vrátí s plnou parádou...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání