Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

„Otázka života a smrti!“ Půlmilionový dav vyšel do ulic Hongkongu kvůli Číně

9. června 2019
15:10

Několik set tisíc lidí v neděli zaplnilo ulice Hongkongu ve snaze odvrátit schválení zákona, který by umožnil vydávat osoby podezřelé ze spáchání trestného činu do pevninské Číny. Do největšího protestu za posledních 15 let se podle organizátorů zapojilo přes půl milionu účastníků, informovala agentura Reuters. Očekává se, že masová účast zvýší tlak na vládu této zvláštní čínské správní oblasti, aby od přijetí zákona ustoupila.

Hongkong, který jako bývalá britská kolonie přešel pod čínskou správu v roce 1997, zaručuje zákonem svým obyvatelům nezávislou justici a rozsáhlé osobní svobody, včetně svobody projevu. Mnozí však tvrdí, že Peking postupně tyto svobody omezuje.

Sporný návrh extradičního zákona předložený hongkongskou vládou podle prodemokratických kritiků narušuje právní nezávislost poloautonomního regionu, neboť usnadňuje vydávání lidí podezřelých ze spáchání trestného činu do pevninské Číny. Tam by mohli čelit vágním obviněním z ohrožení národní bezpečnosti a nespravedlivým procesům.

Protest v třicetistupňovém horku

Žádné vydávání do Číny, žádný špatný zákon!“ skandoval dav protestujících na úvod demonstrace, která byla svolána do velkého parku Victoria na 15:00 místního času (devět ráno českého času).

Ve více než třicetistupňovém vedru se mezi protestujícími objevily jak rodiny s malými dětmi, tak starší lidé. K nezvykle široké skupině odpůrců navrhovaného zákona patří studenti či prodemokratičtí aktivisté, ale i podnikatelé a manažeři, kteří obvykle podporují vládu.

Postupně se do dnešního protestu podle médií zapojily statisíce lidí. Policie zatím své odhady počtu nezveřejnila, podle organizátorů však překročil půl milionu. Tím by podle Reuters mohl překročit i demonstrace z roku 2003, kdy místní obyvatelé úspěšně protestovali proti zpřísnění bezpečnostních zákonů.

Omezení svobody i poškození pověsti

Tady pro Hongkong končí hra, je to otázka života a smrti. Proto jsem přišel. Je to zlý zákon,“ řekl britské stanici BBC profesor Rocky Chang. Podle dalších účastníků protestu by přijetí zákona nejen omezilo svobody obyvatel, ale i poškodilo pověst Hongkongu jako mezinárodního finančního centra.

Lidé volali po odstoupení správkyně Hongkongu Carrie Lamové. Ta tvrdí, že zákony o vydávání jsou nezbytné, pokud se Hongkong nemá stát rájem zločinců na útěku. K dnešní demonstraci se dosud nevyjádřila.

Zobrazit celou diskusi