Stačí pár tropických dní, a ve vašem bytě je nedýchatelno. Možná vás už několikrát napadlo, že vše by vyřešila klimatizace. Jenže její pořízení není zrovna levná záležitost a také nevyhovuje každému. Co ale s tím? Jak tedy úmorná vedra doma přežít a jak účinně ochladit byt i sebe bez velkých nákladů? Tyhle triky určitě stojí za vyzkoušení.

Žaluzie, nebo závěsy? Obojí!

V první řadě je potřeba zabránit slunečním paprskům, aby se dostaly do vašeho obydlí. Čím víc zatemňovacích možností použijete, tím líp. Žaluzie jsou výborná věc, ale ve spojení se závěsy bude efekt opravdu velmi účinný. Hlavní nápor horka totiž pohltí hustá tkanina. Dobrým tipem, který praktikují obyvatelé jižní Evropy, je to, že se závěsy ještě namočí. Vyzkoušejte to i vy, a to s pomocí rozprašovače. Pokud nemáte závěsy, můžete před okno pověsit namočené prostěradlo. Vzduch proudící dovnitř se ochladí, zvlhčí, a o něco tak klesne i teplota v místnosti.

Vyberte správný ventilátor

Možná není ventilátor tak účinný jako klimatizace, ale jistě svou službu udělá tím, že rozhýbe vzduch. A pro někoho je dokonce i příjemnější foukání než pobyt v klimatizované místnosti. Výběr je opravdu široký a je i cenově dostupný. Záleží jen na vás, zda dáte přednost stolnímu, stojanovému nebo rovnou třeba stropnímu, který je nejefektivnější. Díky své velikosti totiž dokáže ochladit vzduch v celé místnosti. A ještě jeden tip! Chcete, aby působení větráku bylo maximálně účinné? Zavěste před něj ještě mokrý kus látky, například čistou utěrku namočenou ve studené vodě. Čeká vás opravdu příjemné zchlazení. Pokud váháte s výběrem toho správného ventilátoru pro vás, zkuste to na našem bazaru.

Vypněte spotřebiče

Pokud chcete mít doma příjemně, je potřeba myslet na několik detailů, které by vás hned možná nenapadly. Pokud je to možné, omezte co nejvíce používání spotřebičů jako televize, počítače či žehličky. Dokážou totiž vyprodukovat spoustu tepla, které teplotu v místnosti jen zvýší. V tropických dnech zapínejte tedy jen ty spotřebiče, které právě používáte a které jsou nezbytně nutné – například lednici. Ale pozor! Celý den zapnutý počítač či televize vypnutá jen dálkovým ovládáním (zůstávající v stand-by režimu) jsou stále v provozu a vydávají teplo do okolí. Je potřeba je tedy vypnout úplně.

Nepečte, nevařte

Určitě se také vyplatí si na nějakou dobu odepřít vařená a pečená jídla. A zbytečně si „nepřitápět“ třeba ještě rozpálenou troubou. Lehká a studená jídla vás navíc mnohem víc osvěží.

Vychlaďte se na noc

  • Pokud se nechcete kvůli horku většinu noci převalovat a nezamhouřit oka, je dobré se na tropické noci připravit. Jaké triky můžete vyzkoušet?
  • Vyměňte flanelové povlečení za chladivý satén. Pokud vám i tak bude teplo, přikryjte se jen prostěradlem.
  • Před spaním navíc můžete dát povlak od polštáře, pyžamo nebo noční košili na chvíli do mrazáku. Uvidíte, že se vám bude hned lépe usínat.
  • Okna otevírejte jen pozdě večer či v noci. Jakmile slunce zapadne a obloha ztmavne, je čas otevřít okna dokořán.

V hlavní roli voda

To, že je v horkých letních dnech nutné dodržovat pitný režim, je každému jasné. Ale vodu v různých skupenstvích můžete použít i jinak než vnitřně.

  • Tělo hezky zchladíte pod sprchou. Samozřejmě pokud nejste otužilí, nepouštějte na sebe ledovou vodu, která navíc uzavírá póry. Nejlepší je voda vlažná. A rozhodně není potřeba se utírat. Když pokožku necháte uschnout přirozeně, ochladí vás to.
  • Pokud se vám nechce do sprchy, stačí jen namočit nohy či ruce do kyblíku se studenou vodou. Tělo vyzařuje teplo z těchto svých částí, takže pokud je zchladíte, zchladíte tím i celé tělo.
  • Strop i zdi vyzařují teplo nasbírané v průběhu denního žáru. Ale jednoduchým trikem lze místnost zchladit. Kostky ledu ve sklenicích a miskách rozestavte po celém jejím obvodu. Ucítíte rychlou úlevu.
  • Dokonce i taková maličkost, jako je napuštění pár centimetrů ledové vody do vany nebo do dřezu, vám může pomoct. Voda se totiž začne v horku odpařovat, a tím bude ochlazovat vzduch.