Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Nevyhazujte starý kartáček na zuby! 8 tipů na jeho další využití

/
  • (iStock.cz)
    7. ledna 2024 ● 06:00

    Je čas na výměnu vašeho zubního kartáčku? Než poletí do koše, přečtěte si náš článek. Je velká škoda, abyste ho ještě dál neupotřebili. V domácnosti vám totiž udělá ještě velmi dobrou službu…

    Pokud ho měníte až v době, kdy je úplně opotřebovaný s roztřepenými vlákny, děláte velkou chybu. Nejenže si zuby nevyčistíte dostatečně a riziko vzniku zubního kazu se zvyšuje, ale v jeho vláknech se také tvoří bakterie. Kartáček na zuby by se měl měnit zhruba jednou za tři měsíce nebo tehdy, když jsou vlákna vychýlená zhruba o jeden až dva milimetry do stran. Pokud jste prodělali nějakou infekční chorobu, po uzdravení kartáček vyměňte. 

     

    V následujících kapitolách vám poradíme, co s kartáčky, které jste už odložili. Věřte, že uplatnění najdou nejen v ústech, ale i na spoustě jiných míst. Pomůžou vám hlavně při úklidu. Skvěle odstraňují špínu i v těch nejtěsnějších prostorech. Takže jejich uskladnění se opravdu vyplatí. Jen myslete na to, že byste jich měli mít opravdu více. Jeden třeba na čištění koupelny, jiný zase na použití v kuchyni. Stačí si je jakkoli označit.


  • 1.

    Spáry v koupelně

    Autor: iStock.cz

    Spáry mezi dlaždičkami v kuchyni a koupelně rády drží špínu. Pokud ani vaše už nejsou bílé, je potřeba se pustit i do tohoto drobného a trochu problematického čištění. Necháte-li je dlouho zanesené, zažranou plíseň a špínu z nich budete dostávat opravdu těžko. V drogerii seženete mnoho přípravků určených výslovně na čištění spár mezi dlaždičkami. Nejlepší je vybrat nějaký, který funguje i proti plísni. Dalším způsobem, jak čistit spáry mezi dlaždičkami ve sprše, je vytvořit směs octa a jedlé sody. Smícháte obě ingredience a vznikne vám hustá pasta. Tu pak nanesete pomocí starého zubního kartáčku na spáry, necháte půl hodiny působit a kartáčkem jednotlivé spáry krásně vyčistíte. Po opláchnutí vodou by měly být jako nové.

  • 2.

    Vodovodní kohoutky

    Autor: iStock.cz

    Mezi špatně dostupná místa, která při běžném úklidu často důkladně nevyčistíme, patří okolí kohoutků v koupelně i kuchyni. Všechny usazeniny, vodní kámen a nečistoty se vám podaří zlikvidovat pomocí čisticího prostředku a vysloužilého kartáčku.

  • 3.

    Kartáč na vlasy

    Autor: iStock.cz

    Starý kartáček na zuby se může velmi dobře hodit také při mytí kartáče na vlasy. Pomůže vám totiž s čištěním špatně dostupných meziprostorů, které bývají zaneseny nejrůznějšími nečistotami, jako jsou lupy a jiná zašlá špína. Namočte kartáč do vody a kartáčkem ho jednoduše dočistěte.


  • 4.

    Klávesnice

    Autor: iStock.cz

    Používáme ji většinou každý den, ale na její čištění častokrát úplně zapomínáme. Přitom v mezerách klávesnice zůstává spousta špíny i drobků, které nevypadají vůbec hezky a také vám můžou znesnadnit práci. Po vyklepání největších drobků si vezměte na pomoc kartáček a projeďte mezery mezi jednotlivými tlačítky.

  • 5.

    Záchod

    Autor: iStock.cz

    Záchodovou mísu nejspíš čistíte pravidelně, ale jistě jste si tu všimli míst, která s pomocí hadru nebo velké štětky nezvládnete. Například spoje záchodového prkénka bývají dost často špínou zanesené. S tím si velmi dobře poradí zubní kartáček.

  • 6.

    Kuchyňské pomůcky

    Autor: iStock.cz

    Také v kuchyni najde své uplatnění. Jelikož je kartáček dostatečně malý a hustý, dostane se do malých štěrbin. Oceníte ho například při mytí struhadla. Ale využijete ho i při čištění dalších kuchyňských pomocníků, kteří mají špatně čistitelné záhyby – například lis na česnek nebo strouhací kotouče mixéru.

  • 7.

    Šperky

    Autor: iStock.cz

    Máte doma oblíbené stříbrné šperky, které vám časem zčernaly? Existuje pár triků, jak je můžete doma snadno vyčistit a původní lesk jim rychle vrátit. Na stříbro velmi pozitivně působí fluor obsažený v zubní pastě (jen nepoužívat tu s granulemi). Pastu na šperk naneste v silnější vrstvě, a to pomocí starého, ideálně měkkého zubního kartáčku. Šperk opatrně třete tak dlouho, až se černého povlaku zbavíte.

  • 8.

    Obočí

    Autor: iStock.cz

    Nakonec ještě jeden beauty trik. Potřebujete zkrotit své obočí? Nemusíte si pořizovat speciální řasenky či kartáčky na obočí. Stačí, když si vezmete k ruce jeden z vyřazených kartáčků a nanesete na něj malé množství vazelíny. Pak své obočí pročešete a vazelína napomůže s jeho fixací.

Přidat názor
Počet komentářů: 2

diskutujici: Ještě vám tam chybí:
"..Muž při sexu zaskočil partnerku kartáčkem v kondomu..."

(22. 02. 2023 16:38)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy