Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Perla Smíchova zve na křehkou hostinu: Muzeum skla servíruje třpytivé umění

Autor: Ivan D. Hladík - 
20. června 2019
08:30

Najdete ho jen pár kroků od rušného obchodního centra. Muzeum skla ve smíchovském letohrádku Portheimka vzniklo před rokem, dnes se pyšní oceněním a výjimečnou křehkou krásou, kterou si můžete zkusit vyfoukat i vy.

Barokní letohrádek Portheimka na Smíchově, pocházející z dvacátých letech 18. století, se stal trvale domovem křehkých exponátů loni. Jediné pražské muzeum skla ihned okouzlilo návštěvníky i odborníky, letos dokonce obdrželo ocenění v Národní soutěži muzeí Gloria musaealis v kategorii Muzejní počin roku 2018. „Designové sklo je český fenomén známý po celém světě,“ vysvětlil Blesku důvod založení muzea Lukáš Herold (49, ODS) radní pro kulturu Prahy 5. „Svůj prostor si proto zaslouží.“ Vystavená díla sem doputovala z Uměleckoprůmyslového musea i sbírky Medy a Jana Mládkových, Portheimka se tak připojila k Museu Kampa a Werichově vile.

Muže v láhvi pozorujícího nebe vytvořila Jitka Havlíčková loni, dílo nazvala Saturazione. Muže v láhvi pozorujícího nebe vytvořila Jitka Havlíčková loni, dílo nazvala Saturazione. | Michal Protivanský

„Návštěvníky čeká řada zajímavostí. Stálou expozici doplňuje muzeum speciálními výstavami, které se mění zhruba po čtyřech měsících,“ prozradil Herold. A proč našlo muzeum domov právě tady? Na Praze 5 je sklo jako doma. Za dob rakousko-uherska byly na Zlíchově největší pražské sklárny Josefa Inwalda (†69), který byl mimo jiné za šíření zahraničního obchodu se sklem jmenován rytířem španělského řádu Karla III.

Hostina se stovkou chodů

Výtvory umělců vyprávějí nové příběhy nebo dávají novou podobu známým věcem. „Na první pohled upoutá určitě skleněná hostina výtvarnice Miluše Roubíčkové z 60. až 80. let minulého století,“ láká Herold. Pod honosným křišťálovým lustrem se na stole třpytí mísy s ovocem i rybami, vázy s květinami, talíře s ovocem i sladkostmi – to vše ze skla. A tím to zdaleka nekončí, jen stálá expozice nabízí zhruba stovku unikátních exponátů.

Součástí díla Immer Zimmer Frei Jeffa Zimmera se stal v roce 2015 i starý dřevěný obrazový rám. Součástí díla Immer Zimmer Frei Jeffa Zimmera se stal v roce 2015 i starý dřevěný obrazový rám. | Michal Protivanský

Vyfoukněte si klenot

Návštěvníci nemusejí sklo jen obdivovat, například se mohou přihlásit do kurzů malování na sklo. „Během takzvaných skleněných sobot je možné si u sklářské pece také tohle umění zkusit a sklo nejen vyfukovat, ale i ohýbat a vyrobit si třeba korálky,“ řekl Herold s tím, že doprovodný program se odehrává i v blízkém parku. Ten zdobí netradiční socha obrovského hada, který se vynořuje ze země.

Pozor! Žensky žhavé sklo!

Dočasná výstava s názvem Caution: Contents Hot! představí dle slibů organizátorů sklo v netradičních souvislostech již od soboty 22. června, potrvá do 3. listopadu. „Mezi mihotajícími se záclonami probleskují napětí, vůně růží a záře neonů. Skutečnost, na níž ulpívají červené i bílé světlo, je záměrně skrytá i poodhalená...“ lákají tvůrci jedinečné události na emotivní zážitky. Prostor výstavy Caution: Contents Hot! je záměrně komponován jako pokoj, v němž panují vlastní rytmus a specifická atmosféra. Na vrub jde trojici žen, výtvarnicím Vendulce Prchalová a Heleně Toddové, které doplňuje kurátorka a historička umění Alena Štěrbová.

Co, kde, kdy, za kolik

Portheimka – Museum skla
Kde: Štefánikova 68/12, Praha 5
Kdy: Úterý až neděle, 10:00 až 18:00 hodin
Za kolik: Stálá expozice a krátkodobá výstava 120 korun pro dospělé, 60 korun studenti, děti 10 až 15 let, ZTP a senioři, 200 korun rodinné vstupné (2 dospělí + 3 děti).

Zobrazit celou diskusi