Dýdžej Cerboneschi (†52) dva dny předtím, než měl koncertovat v pařížské L'Olympia, vypadl z devatenáctipatrové budovy a byl na místě mrtvý, o čemž jako první informovala s odvoláním na jeho agenta agentura AFP.

Umělec byl známý pod svým uměleckým jménem Philippe Zdar a zformoval duo Cassius v roce 1996 s Hubertem Blanc-Francardem, který v hudebním světě používá pseudonym Boom Bass. Upozornili na sebe hned prvním albem 1999, na němž míchali hip hop, house a funk. Spolu s kapelami Daft Punk a Air určovali tón francouzské elektronické scény 90. let.

Dvojice produkovala alba nejrůznějším světoznámým skupinám, jako jsou například Beastie Boys, Phoenix, Franz Ferdinand a francouzského hiphopera MC Solaara. Ve své hudbě spolupracovali třeba s černošskou kapelou Wu-Tang Clan, a část jejich hitu nazvaného I Love You So použili jakožto „sample“ rappeři Jay-Z (49) a Kanye West (42) ve společné písni Why I Love You.

Nového alba Dreems, které uskupení Cassius po tříleté pauze vydává tento pátek, se už Zdar bohužel nedočká. Umělec, který původně pracoval jako studiový technik, totiž tragicky zemřel. 

Fotogalerie
7 fotografií