Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nemocnice, kde málem vykrvácel Adámek: Už žádné řezání krčních mandlí

Autor: ČTK - 
20. června 2019
21:46

Klinika ORL pardubické nemocnice nebude na doporučení krajského úřadu nadále provádět seřezávaní krčních mandlí. Při dnešních sněmovních interpelacích to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Kraj to doporučil v reakci na případ chlapce, který je po operaci mandlí a pozdějších komplikacích v kómatu.

Vojtěch připomněl, že ministerstvo podalo kvůli případu podnět krajskému úřadu i České lékařské komoře. Odpověď úřadu dostalo dnes. „Krajský úřad v zásadě na základě svého prověření neshledal nějaká zásadní pochybení. Takto je jeho odpověď,“ uvedl ministr. Některá opatření ale podle něho učinil.

Úřad podle něho doporučil, aby se ORL klinika napříště vyvarovala seřezávaní krčních mandlí. „Jde o výkon, který může být spojen se zvýšenou krvácivostí, podle odborných názorů až ve 40 procentech případů může docházet k tomuto krvácení více či méně intenzivnímu,“ podotkl Vojtěch. Klinika podle něho doporučení vyhověla.

Úřad doporučil podle Vojtěcha také organizační změnu, když matka s chlapcem opustila lůžkové oddělení, kde ale měla zůstat a anesteziolog a lékař ORL měli za pacientem přijít. „I kdyby to bylo z vůle matky, tak zkrátka neměli dovolit, aby se synem odešla. I v tomto směru krajský úřad doporučil, aby tomuto bylo do budoucna předejito,“ uvedl ministr.

Video  Neuvěřitelné záběry lékařky z Pardubic: Adámka (10) nechala krvácet a šla dál! Upadl do kómatu a má poškozený mozek!  - Jitka Pecharová, Blesk
Video se připravuje ...

Tehdy osmiletý chlapec byl operován před dvěma lety. Čtyři dny po zákroku začal masivně krvácet, následkem toho má poškozený mozek. Skončil v takzvaném bdělém kómatu a potřebuje trvalou péči. Podle rodiny je jeho stav velmi vážný, ale stabilizovaný. Případ vyšetřuje policie pro podezření z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Dosud nikoho neobvinila.

Rodina podala na nemocnici několik žalob, a to i kvůli odškodnění. Domáhá se 22 milionů korun. Pardubická nemocnice nyní nabídla jako zálohu šest milionů korun. Celkovou výši odškodnění nemocnice už v březnu vyčíslila na 15,5 milionu korun. Kromě toho by rodina měla neomezené čerpání nákladů na péči.

 

Video  Proč musel Adámek (11) trpět na nemocniční chodbě? Režisérka přiblížila šokující dokument  - Blesk TV
Video se připravuje ...

havran2 ( 21. června 2019 08:29 )

Kolik takových podobných nemocnic udělali chybu? V posledním případě měli jenom štěstí,že rodiče měli záznam,který dali do televize. Jinak by se ničeho nedovolali !

Martina Dymkov ( 20. června 2019 23:19 )

I kdyby se maminka rozhodla sama jít na ORL, není to technicky možné. Jsou tam několikery zamčené dveře, které může odemknout jen noční sestra. Je šokující, co vám způsobí tam, kde čekáte pomoc.

20tina12 ( 20. června 2019 22:47 )

Hlavně ta povysenost je u nich ubohá.

Ocicko ( 20. června 2019 22:35 )

Tak k čemu tam jsou, když neumí ani udělat takovou banální operaci. To si stále stěžují na málo peněz, vystupují povýšeně a tak to dopadá. Jsem zvědav, jak budou tito "rádoby" doktoři potrestání. A to odškodné rodičům ať zaplatí ze svého. Ti si ho určitě zaslouží.

Zobrazit celou diskusi