Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Erdogan ztratil moc nad Istanbulem. Stranu tureckého prezidenta porazil fanda fotbalu

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
24. června 2019
11:56

Istanbul v noci na pondělí zářil. Obyvatelé ohňostrojem slavili porážku prezidenta Erdogana. Kandidát jeho strany opakovaně prohrál ve volbách o vládu nad městem. Prezident už porážku uznal. Novým starostou se stane Ekrem Imamoglu z Lidové republikánské strany (CHP). V ulicích města bujaře oslavovaly desetitisíce Turků. Městem se neslo skandování Imamogluova jména i jeho sloganu: Všechno bude dobré.

Imamoglu své opakované vítězství označil za nový začátek. Prohlásil, že je připraven na konstruktivní spolupráci s Erdoganem, která poslouží městu. Prezidentovi chce nyní předložit plán rozvoje Istanbulu.

Vítězství turecké demokracie

„Istanbul zahajuje novou kapitolu, která bude založena na spravedlnosti, rovnosti, lásce a toleranci. Vyhazování peněz, okázalost a arogance skončí,“ řekl Imamoglu. „Děkuju ti, Istanbule,“ prohlásil nový starosta.

Opoziční kandidát Ekrem Imamoglu se podruhé stal starostou Istanbulu, vyhrál opakované volby. Opoziční kandidát Ekrem Imamoglu se podruhé stal starostou Istanbulu, vyhrál opakované volby. | Reuters

„Dnešní volby nevyhrála jen jedna skupina, nebo strana, ale celý Istanbul a Turecko,“ prohlásil Imamoglu ve svém vítězném projevu, jeho úspěch po celém městě slavily desetitisíce Turků. „Ochránili jste tureckou demokracii, našemu boji přihlížel celý svět,“ vzkázal svým voličům.

Podle neoficiálního výsledku získal Imamoglu 53,6 procenta hlasů, zatímco Yildirima podpořilo 45,4 procenta zúčastněných voličů, což je podle AP rozdíl 777 tisíc hlasů. Ústřední volební komise ještě výsledky oficiálně neoznámila, ale její šéf přislíbil, že tak učiní co nejdříve.

Erdoganova Strana svobody a spravedlnosti (AKP) prohrála už podruhé. Proti výsledku březnových voleb ale podala stížnost kvůli neregulérnosti, čemuž ústřední volební komise vyhověla. Ve svém zdůvodnění označila za pochybení skutečnost, že někteří lidé pracující v místních volebních komisích nebyli zaměstnanci státní správy. 

Porážku přiznal oponent i prezident

Nicméně Yildirim již po zveřejnění prvních průběžných výsledků porážku uznal a prohlásil, že doufá, že Imamoglu bude dobrým starostou. „Gratuluji mu a přeju mnoho štěstí. Mým přáním je, aby Imamoglu dobře sloužil Istanbulu,“ uvedl. Neúspěšný vládní kandidát rovněž řekl, že istanbulské volby jsou dokladem toho, že demokracie v Turecku funguje výborně.

„Ekremu Imamogluovi, který podle neoficiálních výsledků vyhrál, gratuluji,“ napsal na twitteru Erdogan.

Volby zřejmě povedou ke změně ve vládě

Imamogluovo vítězství po téměř dvou dekádách připravilo Erdoganovu stranu o moc na istanbulské radnici. Opakovaná prohra ve městě, kde v 90. letech Erdogan sám starostoval, je podle Reuters pro prezidenta nepříjemná a může oslabit jeho moc, která se donedávna jevila jako neotřesitelná. Erdoganova strana ztratila v březnu i kontrolu nad hlavním městem Ankarou.

Analytici se podle Reuters domnívají, že ztráta Istanbulu může vyvolat změny ve vládě a také úpravu zahraniční politiky. Turecko nyní v diplomacii balancuje mezi Ruskem a Spojenými státy, které Ankaře hrozí sankcemi, pokud se rozhodne dokončit nákup ruského protiraketového systému S-400. Washington a NATO, jehož členem je i Turecko, nákup tvrdě kritizují.

Novým starostou je vášnivý fotbalista

Imamoglu začínal jako neznámý starosta západní provincie Beylikdüzü, rychle si vybudoval pověst schopného lídra, který si nepotrpí na okázalosti. Jeho hlavní výhodou ve volbách bylo také to, že dokázal oslovit voliče i mimo obvyklý rozsah CHP.

Politik je vystudovaný manažer, jistou dobu působil v rodinném podniku zabývajícím se trhem s nemovitosti a restaurátorstvím. Imamoglu je praktikující muslim a vášnivý fanoušek fotbalu, v mládí dokonce hrával v amatérské lize. Fotbal je záliba, kterou sdílí s prezidentem Erdoganem. Imamoglu je ženatý, s manželkou Dilek má tři děti.

 

marais ( 25. června 2019 12:23 )

Docela normální střídání lidí u moci, jinak to nevidím. Teď může opozice ukázat, jak to dělat lépe.

Zobrazit celou diskusi