Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Křičela jsem bolestí.“ Smrtelní žahavci ohrožují pláže v dovolenkovém ráji Čechů

Autor: Mii - 
24. června 2019
19:33

Neskutečná bolest, paralýza a zoufalství. To se člověku stane, když jej požahá potenciálně smrtelná měchýřovka portugalská. Svůj kontakt s ní popsala turistka Naomi Mateosová, o kterou se nebezpečný žahavec otřel na pláži Puntas de Calnegre ve Španělsku. Žena skončila v nemocnici a musí užívat morfin, jinak by bolest nezvládla. Měchýřovky portugalské již letos požahaly v zemi sedm lidí a několik pláží muselo být kvůli bezpečnosti zavřeno, píše server Mirror.

Mateosová si ve Španělsku užívala dovolenou podobně jako tisíce dalších turistů. Často plavala v moři. Právě plavání v moři jí ale způsobilo problémy, kvůli kterým musela do nemocnice. Jeden den se jí totiž povedlo potkat měchýřovku portugalskou – tvora podobného medúze, jehož žahnutí je extrémně bolestivé a člověku může způsobit až smrt.

Měchýřovka se jí nejdříve přisála na trup. Naomi okamžitě vyskočila, běžela ven z vody a snažila se chapadla odstranit. Tím si ale požahala i ruce, kvůli čemuž skončila ve strašlivých bolestech. „Jen deset metrů od pobřeží jsem na hrudi ucítila ohromnou bolest, která vystřelovala do mých zad. Byla jsem úplně paralyzovaná. Nemohla jsem se hnout, jen jsem křičela bolestí,“ popsala Naomi.

Její kamarádka se snažila chapadla odstranit pomocí plavecké ploutve, ale nepovedlo se. Pomohli až plavčíci, kteří poskytli první pomoc a nechali ženu odvézt do nemocnice Virgen de la Arrixaca ve městě Murcia.

„Bylo to, jako když mi někdo napumpuje kyselinu do těla. Nedokážu tu bolest k ničemu přirovnat. Teď už trochu vidím světlo na konci tunelu, ale minulý týden jsem strávila celý den se sedativy a morfinem proti bolesti,“ uvedla žena.

Naominino utrpení bylo šokující i pro nejmenovaného zaměstnance nemocnice. Podle něj se turistka tvářila natolik bolestivě, že na její pohled nikdy nezapomene. „Ta nešťastná žena nemohla ani otevřít oči. Byla naprosto bez emocí a její rty se chvěly bolestí,“ svěřil se zaměstnanec.

Čím dál více měchýřovek

Měchýřovky portugalské jsou žahavci, kteří se objevují v teplých vodách. Mají chapadla dlouhá 10 metrů, někdy ovšem až 30 metrů. Jejich požahání je velmi nebezpečné a extrémně bolestivé. Jed mají natolik silný, že dokáže na místě usmrtit rybu. Pokud člověk trpí alergií, tak i dospělou osobu.

Zvýšený výskyt měchýřovek portugalských je na španělských plážích hlášen posledních několik týdnů. Úřady živočichy monitorují drony, a pokud nějakého spatří, odstraní jej. Pobřežní hlídky pravidelně obchází všechny známé lokace.

I tak se ale letos již sedm turistů pohažalo a situace se neustále zhoršuje. Jen v posledních dnech musely být kvůli měchýřovkám zavřeny tři pláže v letovisku Costa Blanca. „Jako preventivní opatření jsme dočasně zakázali plavání a vyvěsili červené vlajky na plážích Lavante, Poniente a Mal Pas,“ sdělila pro server Express Monica Gomezová z místní Rady pro pláže.

Co dělat v případě požahání

Španělské úřady upozorňují, že v obdobích, kdy je výskyt měchýřovek zvýšen, je třeba dodržet několik základních principů. V první řadě je třeba respektovat pokyny správy pláží, a pokud je zavřena, nevyužívat ji ke koupání.

Pokud se člověk přece jen požahá, je třeba omýt zranění slanou vodou a odstranit jakékoli zbytky chapadel. Neměla by se používat sladká voda, protože má jiné napětí a může požahání zhoršit. Ocet nebo jedlá soda se nedoporučuje, stejně tak jako moč. Pokud je zranění vážné, je třeba navštívit lékaře.

Zobrazit celou diskusi