Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Prázdniny u našich sousedů: 5 tipů, jak si užít a vychutnat střední Slovensko!

3. srpna 2020 | 06:00

Pokud se letos nechystáte k moři a hodláte objevovat krásy naší země, nebo nahlédnout k našim sousedům, na Slovensko, máme pro vás pár tipů, které osloví nejenom dospělé, ale i děti.

Vybavují se vám v souvislosti se Slovenskem jenom Vysoké Tatry a termály? Pak si pojďte rozšířit obzory a poznejte zajímavá zákoutí středního Slovenska, která rozhodně mají co nabídnout.

Špania Dolina

Špania Dolina, penzion Klopačka
Autor: red


Kouzelné místo, vzdálené pouhých 11 kilometrů od Banské Bystrice, v sobě skrývá mnohá tajemství, jež stojí za to objevit. Vesnice, kterou kdysi po celé Evropě proslavily měděné doly, jež zde v minulosti provozovaly rodiny Fuggerů a Thurzů, je nyní poklidnou oázou uprostřed vysokých kopců - hald, vzniklých těžbou mědi a stříbra. Ty jsou dnes porostlé travou a stromy, a pokud se vydáte na jejich vrcholy, naskytne se vám úžasný výhled na malebnou ves pod vámi.
Navštívit můžete penzion Klopačka, a to po celý rok. Můžete se zde ubytovat, ochutnat místní speciality, mezi které samozřejmě patří skvělé halušky. Majitelé penzionu v patře otevřeli také malé muzeum, kde si můžete prohlédnout unikátní tvorbu místních krajkářek, která patří ke skvostům slovenského lidového umění. Vynechat nesmíte ani chvilku u Banského orloje, který se bude líbit obzvlášť dětem.

Můj tip: Okouzlující budova Historické školy profesora Mistríka vás vtáhne do časů našich babiček. Posadíte se do dřevěných lavic a vyzkoušíte si třeba psaní husím brkem nebo křídou na tabulku. Nadšené budou děti, ale vy rozhodně také!

www.spaniadolina.sk, www.klopacka.czwww.historickaskola.sk

Šikmá věž v Banské Bystrici

Banská Bystrica, pohled z Hodinové věže na náměstí SNP
Autor: red

Hodinovou věž, která dominuje banskobystrckému námstí SNP, nemůžete minout. Teď o prázdninách je otevřená každý den a za výstup po jejím schodišti budete odměněni nádherným panoramatickým výhledem nejen na město, ale i na okolní přírodu. Věž pochází ze 16. století, a pokud získáte dojem, že je trochu nakloněná, tak vás zrak nešálí! Věž se v průběhu staletí odklonila téměř o 70 centimentrů, vy se ale nemáte čeho bát. Další naklánění už nehrozí, protože věž byla proti dalšímu vychýlení zabezpečena betovou injektáží, takže: Vzhůru do výšin!

Můj tip: Pokud se vám z výstupu nebo sestupu na historickou věž trošku zatočí hlava, zchladit ji můžete výbornou zmrzlinou, která se prodává ve stánku hned pod věží. Je opravdu výborná, nenechte se pobízet!
Že dáváte přednost něčemu říznějšímu nebo máte s sebou partnera, který je milovníkem piva? Pak se stavte v restauraci a pivovaru Červený rak a ochutnejte tamní skvělé pivo Krebs!

www.banskabystrica.sk, www.visitbanskabystrica.sk, www.cervenyrak.sk

Pustý hrad u Zvolenu

Pustý hrad
Autor: red

Obyvatelé slovenského města Zvolen mají v oblibě toto malebné místo, a nelze se jim divit. Potkáte tady rodiny s dětmi a piknikovými košíky, ale také třeba motorkáře, kteří vyjeli na výlet těsně pod kopec a přišli se pokochat výhledem z Dolního či Horního hradu na okolní krajinu. Pustý hrad býval jedním z největších ve střední Evropě, svojí plochou zabírá víc než 4 hektary! Rozsáhlý komplex je od roku 1992 předmětem rozsáhlého archologického výzkumu, je však veřejnosti přístupný a rozhodně stojí za návštěvu.

www.pustyhrad.com

Artikulární kostelík Hronsek

Dřevěný artikulátní kostelík, zapsaný na Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO, je jediným kostelem na Slovensku se skandinávskými architektonickými prvky - pouze v tom ale jeho unikátnost nespočívá. Byl postavený během jednoho roku na začátku 18. století a představte si - výlučně ze dřeva, nenajdete v něm proto jediný kovový hřebík! Ptáte se, jak je to vůbec možné? Jeho stavitelé bohužel neměli na výběr. Na základě Šopronského sněmu v roce 1681 musel císař Leopold I. povolit evangelíkům postavit vlastní kostel, ale jednou z podmínek bylo právě to, že nebude obsahovat kovové prvky. Kostel také nesměl mít vchod přímo z ulice a pozor, nesměl mít dokonce ani věž. Zvonice proto stojí kousek opodál, krytá dnes už vzrostlými stromy... Je neuvěřitelné, v jaké kondici se kostel dodnes zachoval, a posezení uvnitř je zážitkem nejenom pro věřící.

www.hronsek.sk

Hrad Lupča

Lupča
Autor: red

Majestátní objekt hradu, který vyčnívá nad vsí Slovenská Lupča, nepřehlédnete už z dálky. Původní gotická stavba ze 13. století prošla řadou úprav a dostala mnohé přístavby, nejnovější, tzv. Gizelin dům, ještě v 18. století, kdy byl na hradě zřízen sirotčinec. Posledními stálými a bohužel nedobrovolnými obyvatelkami hradu byly řádové sestry, které sem byl umístěny v dobách socialismu, aby byly co nejvíce izolovány od světa i společnosti. Že jejich život na hradě nebyl jednoduchý, je patrné ještě dnes, a v některých částech hradu se zdá, jako by to bylo včera, co ho opustily... Opravdu kouzelné místo s citlivě zrekonstruovanými prostorami, jehož prohlídka vám dá nahlédnout do bohaté historie Slovenska.

www.hradlupca.sk

Další tipy na zajímavá místa nejenom na Slovensku, ale i v Čechách nebo například v Rakousku, najdete také na webu kamkam.eu.

Autor: wik
Video se připravuje ...