Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pilot proletěl hejnem ptáků: Odhozené nádrže a bomby explodovaly!

Autor: yks - 
30. června 2019
17:52

Neuvěřitelně chladnokrevně se podle twitterových stránek leteckých sil Indie zachoval pilot bojového letounu SAPECAT Jaguar ve chvíli, kdy po průletu hejnem ptáků nemohl bezpečně vzlétnout a hrozilo, že se zřítí na obydlené oblasti. Bleskově odhodil přídavné nádrže i munici, která byla určena pro použití při cvičném letu. To ale neznamenalo, že by měl vyhráno.

Indická armáda zveřejnila záběry incidentu na svých twitterových stránkách. Zachycují celý incident, ke kterému došlo 27. června v době, když pilot letounu Jaguar startoval na cvičnou misi.

Na videu je patrné, jak takřka ihned po startu vlétne bojový letoun do hejna ptáků. Pak z motoru vyšlehnou mohutné plameny. Ptáci samozřejmě nemají šanci něco podobného přežít, nyní jde ale o přežití pilota a také těch, kteří jsou pod ním.

Pilot zareagoval okamžitě, dokud byl ještě nad naprosto neobydlenou oblastí.  „Odpálil přídavné nádrže a vnější zařízení, včetně 10kilových cvičných bomb,“ popsali svědci. Zatímco letadlo na záznamu zahalí mohutné plameny po explozi paliva a výbušnin, on získá díky odlehčení letadla možnost získat další výšku a zabránit nejhoršímu.

Podle indické armády byl pilot vyznamenán, vzhledem k tomu, že v krizové situaci prokázal schopnost dostát „nejvyšším standardům indického vojenského letectva“. Během incidentu nebyl zraněn nikdo kromě nešťastných ptáků, doplnili vojáci. 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání