S informací o napadení dvou skejťáků na Letné přišel Jan Lankaš. Ten na facebookovém profilu Skaterock.cz popsal, co se ten den v tamním skateparku odehrálo. „Poslední měsíc se na pražském Stalinu pohybuje skupinka mladších grázlů, kteří vyvolávají konflikty a kradou. Vyskytují se především na dolní části Stalina (pod desítkami). Poslední incident se stal v pondělí 1. 7. a schytali to dva kluci a jeden přišel o skejt,“ uvedl spoluzakladatel skateboardového internetového magazínu Skaterock.cz Jan Lankaš.

Druhý, teprve čtrnáctiletý mladík, skončil v nemocnici. „Zasahovali jsme u napadení čtrnáctiletého chlapce u skateparku na Letné. Po ošetření jsme ho převezli do nemocnice Motol,“ uvedla Jana Poštová z pražské záchranky.

Lankaš zároveň všechny vyzval k obezřetnosti. „Většinou se do konfliktu zapojí celá jejich skupinka, což jsou typové mezi 15–20 lety, takže to vypadá tak, že jednoho kluka mlátí parta třeba pěti kluků ne-li víc. Tímto bychom chtěli skejtry upozornit, aby si dávali pozor! Jestli je uvidíte, tak radši jděte jinam a když uvidíte, jak někoho mlátí, tak z bezpečné vzdálenosti pořiďte fotku nebo video a zavolejte policii, aby to následně s nimi mohla řešit. Volání policie je naprosto na místě!“ uvedl Jan Lankaš.

Do boje proti agresorům

Konkrétně napadením mladíka v pondělí 1. července se den poté zabývala i radnice sedmé městské části. „Je to teď v Praze 7 nejdůležitější mimořádná situace. Dáváme tomu absolutní prioritu, protože jde o zdraví. Policie má v celé věci svůj postup, který k tomu uplatňuje. Chci všechny ubezpečit, že chceme ubránit komunitu slušných skejťáků v Letenských sadech a celé sady jako takové, aby se v nich lidé mohli bezpečně rekreovat,“ řekl pro Blesk.cz starosta Jan Čižinský (PRAHA SOBĚ).

Větší počet případů nejen majetkové, ale i násilné trestné činnosti v Letenských sadech eviduje i pražská policie. Ta o víkendu podnikla na Letné zátah. Preventivně kontrolovala skupiny mladistvých, které se tam scházejí. „Všichni pak museli prokázat svou totožnost a v případě, že jim ještě nebylo osmnáct let, podstoupit dechovou zkoušku. Pozitivní ji mělo 35 z nich,“ uvedl policejní mluvčí Jan Daněk.