Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Neničte si vysavač. 5 věcí, které bychom neměli nikdy vysávat

/
  • Jak si nezničit vysavač?
    Jak si nezničit vysavač? (istock.com)
    22. února 2024 ● 06:00

    Vysavač používáme i několikrát týdně a je to jistě nepostradatelný pomocník. Proto bychom o něj měli taky dobře pečovat. Jakými častými chybami ho snadno můžeme poškodit?

    Klasické vysavače jsou určeny na běžnou a suchou špínu, která se v domácnosti vyskytuje, jako jsou prach a drobky. Jenže někdy na to nedbáme a bez rozmyslu vysajeme skoro cokoli, co nám přijde do cesty. Na co bychom si tedy měli dát pozor, abychom si vysavač nezničili a prodloužili jeho životnost?

  • 1.

    Voda a vlhké věci

    Autor: iStock

    Vysavače nepoužívejte na mokrou špínu, vylitou vodu nebo například nasáklou, rozsypanou mouku. Voda může ohrozit motor vysavače a mouka ucpat filtry. Pokud se do vysavače dostane vlhkost, může se v něm také vytvořit plíseň, která bude zapáchat. Kvůli vlhkosti může také přestat vysavač fungovat úplně. Pamatujte, že i vysavače, které zároveň umějí vytírat, nejsou určeny k tomu, aby si poradily s větším množstvím vody. To by také mohlo ohrozit jejich motor.

  • 2.

    Rozbité sklo

    Autor: iStock

    Podařilo se vám nešťastnou náhodou rozbít vázu nebo skleničku? A první, co vás napadne, je, že sáhnete po vysavači? Tak na to velký pozor. Nejenže střepy můžou roztrhnout sáček uvnitř vysavače, a způsobit tak mnohem větší nepořádek, ale také  ostré sklo může navíc poškodit vnitřek vysavače nebo uvíznout v hadici. Mnohem lepší a bezpečnější je zamést největší střepy smetáčkem nebo sebrat pomocí vlhké papírové utěrky. A na ty menší vyzkoušejte trik s chlebem. Vezměte si na pomoc krajíc a přimáčkněte ho na místo možného výskytu střepů. Porézní struktura chleba uchopí i drobné střípky, které by vás mohly zranit.

  • 3.

    Velké chomáče vlasů

    Autor: iStock

    Pokud budete vysávat malé množství vlasů, které spadly na podlahu, neměl by s tím mít vysavač žádný problém. Pokud ale máte někde větší chomáče nebo pramínky, třeba po domácím stříhání, raději je zameťte. Zamotané chomáče můžou totiž lehce ucpat vysavač. A když se jich hodně zamotá do kartáče, zanese se a přestane plnit svou funkci. I z toho důvodu dbejte na pravidelné čištění. U některých typů vysavačů je možno celý rotační kartáč vyjmout a vyčistit, většina ale tuto možnost nemá. A tak budete muset prostřihnout namotané vlasy a následně je pinzetou – nebo šikovnými prsty – odmotat.

  • 4.

    Popel a hrubý prach

    Autor: iStock

    Pokud nemáte přímo průmyslový vysavač, nepouštějte se také nikdy do vysávání popela nebo hrubých stavebních nečistot. Průmyslové vysavače jsou totiž robustnější, výkonnější a odolnější. A odolávají podstatně vyšší zátěži, než jaké jsou vystavovány běžné vysavače v domácnosti. Pokud byste tedy použili váš „obyčejný“ domácí, vyjde vás to nejspíš hodně draho. Koledujete si totiž o rychlé zničení přístroje. Pokud potřebujete vysávat popel u klasického krbu nebo krbových kamen, pořiďte si speciální vysavač na popel a saze. Zajistí rychlé, efektivní, a hlavně čisté odstranění tohoto odpadu a nemusíte se bát zničení běžného vysavače.

  • 5.

    Mince a větší předměty

    Autor: iStock

    Větší, těžké nebo jinak ostré předměty, jako jsou mince, kancelářské sponky, šroubky či kostičky lega, také můžou nadělat pěknou paseku. Mohou totiž nejen ucpat hadici, ale i poškodit motor či ventilátor. Případně také poškodit sáček ve vysavači. Než tedy začnete vysávat pokoj, posbírejte všechny nevhodné předměty, které by mohly skončit v útrobách vysavače. Pokud i tak nedopatřením vysajete nějaký takový předmět, přístroj vypněte a předmět vyndejte hned ven.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 9

paralenka: Komu? Že bych se přihlásila 😁 .

(28. 02. 2024 21:25)

paralenka: Já bych přidala jehličí z vánočního stromku, také bylo co uvolňovat. 😕

(28. 02. 2024 21:24)

testovnik: A co lítat na něm ? 😁

(28. 02. 2024 20:16)

Uživatel_5684640: O tom všem vím, tak že je ve skříni a nepoužívám ho. Čas od času koupím 5kg kyselýho zelí, rozházím po koberci koštětem třikrát tam a zpět se pohoní to zelí. A koberec je jako nový. Navíc můj vyssvač má výkon 2kW a ten je v EU zakázán použivat

(22. 02. 2024 06:31)

Supervisor: Tak nevysávat abych nezničila vysavač

(10. 07. 2019 17:04)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy